Höghus förstör silhuetten

Insändare2019-03-27 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enköping ett av Sveriges äldsta köpcentrum och en av Sveriges äldsta städer.

Redan för 3000 år sedan, då havet strandade vid nuvarande stadsbebyggelse var området ett köpcentrum.

Under århundraden har det hänt mycket, tex landhöjningen som fortfarande pågår. Med landhöjningen har förutsättningarna förändrats för boende och transport. I dag gäller bilism och motorvägar.

Storbranden 1799 då nästan hela Enköpings centralort brann ner förutom några hus i sten. Staden byggdes upp igen. Enköping fick sitt nuvarande gatusystem och nya hus.

Stadsbilden fanns kvar till cirka 1960-taket då mycket revs för att bana mark till den tidens arkitektur.I dag saknar i alla fall jag den gamla trästaden.

Från forna medeltiden, cirka 1100-1200 tal kvarstår kyrkan på åsen - Vårfrukyrkan som berättar om sin position med sitt höga torn. Det är en profilbild som givit Enköping en karaktär. Även i dag händer mycket i Enköping, nybyggnation och sociala mönster förändras på både gott och ont.

Det jag tyvärr funderar mycket på är, hur man tänkte, jag skriver man för jag vet inte vem som tog ansvaret och bestämde att bygga de tre 11-12-våningshus på den lägsta platsen i staden med låg bebyggelse runt om. Husen i sig själva har blivit en katastrof och hett ämne i debatten då ingen har råd att betala hyran. Två hus står helt tomma och kostar pengar, för vem vet jag inte, kanske vi skattebetalare?

De skyhöga husen har även suddat ut en uråldrig kulturhistorisk profilbild med ett högt kulturhistoriskt värde för Enköping. Utifrån infart till Enköping från sydost, väg från Boglösa sträcker sig husen högt i skyn över trädtopparna och kyrktornet på åsen.

Nu kan vi i alla fall glädjas åt att nyproducerade hus har en livslängd på max kanske 75 år.

Den gamla profilbilden med tornet över trädtopparna kommer att vinna om inte nya fadäser görs.

Läs mer om