Hög tid att lyfta blicken och ambitionen

Liberalernas ordförande i Enköping, Svante Forslund, efterlyser förbättringar när det gäller mäns våld mot kvinnor.

Enköpings kommun kan göra mer för att stoppa mäns våld mot kvinnor, anser Liberalernas ordförande i Enköping.

Enköpings kommun kan göra mer för att stoppa mäns våld mot kvinnor, anser Liberalernas ordförande i Enköping.

Foto: Anders Liljestrand

Insändare2023-03-11 07:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det känns naturligtvis bra att den 8 mars 2023 kunna konstatera att kvinnornas roll i Sverige och många andra länder synligt förbättrats under de senaste två till tre årtionden – men ännu icke tillräckligt. Vi Liberaler Enköping skrev redan 2021 ett ledamotsiniativ om förbättringar gällande det oacceptabla mäns våld mot kvinnor men som obegripligt socialnämnden den 15 februari 2022 med alla de då andra närvarande representerade partierna avvisade!

Ledamotsinitiativ från Svante Forslund, Liberalerna i Enköpings kommun till socialnämnden i Enköpings kommun, som löd:

I dag den 10 december 2021 så kom den senaste kvinnofridsbarometern och fortfarande är det ingen rolig läsning! Resultatet är nedslående. Enköpings kommun är inte heller immun! Kommunernas arbete blir totalt sett inte bättre, förändringen går alldeles för långsamt. Detta trots att mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem och att det är över 10 år sedan Socialtjänstlagen skärptes för kvinnors och barns rätt till stöd och skydd. På rankingen 2021 hamnar Enköpings kommun på delad plats 140! År 2019 var vi så bra som på plats 50. Vad har hänt? 2017 och 2015 deltog inte Enköpings kommun i undersökning av kommunernas arbete mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationen. 

Min fråga och förslag var, har vi tappat kompetens? Tidsbrist, eller helt enkelt att vi numer har så stor mängd ärenden i frågan som beskrivs i våra egna dokument som årsplaner och budgeten, -att vi varit och är hårt ansatta av ett ökat inflöde av våldsärenden vilket leder med automatik till fler skyddsplaceringar för både barn och vuxna! Vilket i sin tur kräver utökade personresurser i form av att fler socionomer måste anställas. I prioriteringarna för 2022 har vi inte denna fråga med explicit, som jag tycker blir mycket oroande, då vi nu vet att mer måste göras för att förbättra situationen för de drabbade och även hindra kostnadsutvecklingen för denna mycket oroande situation.

Det besläktade hedersrelaterat våld och förtryck har kännetecken, men skiljer sig från våld i nära relation i mycket. Denna del av problematiken får vi inte heller glömma bort.

Mitt förslag var att köpa in kompetens för att kartlägga situationen i Enköpings kommun och därefter komma fram med en handlingsplan, utbildningar, för att komma till rätta med detta stora problem gällande mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.

Not: I Kvinnofridsbarometern 2021 undersökte Unizon för fjärde gången kommunernas arbete mot mäns våld mot kvinnor. Undersökningen görs vartannat år.