Hög personalomsättning hotar välfärden

Hur ska socialtjänsten och skolan kunna bryta nyrekryteringen till gängen med den stora personalomsättning som Håbo har, skriver tre representanter för Akademikerförbundet SSR.

Erfarna medarbetare söker sig bort från Håbo kommuns verksamheter, skriver Anna-Lena Wallvik, Charlotta Bjälkebring Carlsson och
Markus Furuberg.

Erfarna medarbetare söker sig bort från Håbo kommuns verksamheter, skriver Anna-Lena Wallvik, Charlotta Bjälkebring Carlsson och Markus Furuberg.

Foto: Maria Lindblom

Insändare2024-01-05 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalbristen är nu det största hotet mot välfärden. Vi står inför ett läge där kommunerna har en mycket svår ekonomisk situation samtidigt som det råder brist på erfarenhet i stora delar av välfärden. Det gäller även hos oss i Håbo kommun, vi har en alldeles för stor personalomsättning där erfarna medarbetare söker sig från kommunens verksamheter.

I Håbo är vi med på topp fem listan över högsta personalomsättning bland landets kommuner. Kompetensbristen växer och bristen på rätt arbetskraft börjar bli akut. Behovet av personal de närmaste åren är så stort att alla som kommer ut på arbetsmarknaden skulle behöva anställas av en kommun samtidigt som det finns mycket stora rekryteringsbehov bland företagen. För att lyckas, inte minst för att behålla akademiker krävs möjligheten till både lönekarriär och kompetensutveckling.

Personalomsättning är över 30 procent år efter år bland viktiga personalgrupper som socialsekreterare och biståndsbedömare. Det ett mycket allvarligt läge som riskera att försämra servicen till kommunens invånare. Alla som börjat ett nytt jobb vet att det tar tid innan du kommer in i det. Erfarna akademiker i kommunerna har inte hängt med i löneutvecklingen. Erfarenhet lönar sig för dåligt.

Inom socialtjänsten är problemen med hög personalomsättning tydliga. Ofta blir det de nyexaminerade som får hantera de svåraste fallen när det inte finns erfarna kollegor. Vi riskerar att bli helt beroende av inhyrd personal. Hur ska socialtjänsten och skolan kunna bryta nyrekryteringen till gängen med så stor personalomsättning?

Stora förändringar sker nu i Håbo. Den brotts- och drogförebyggande verksamheten Polarna har pausats. Flera uppdrag och verksamheter buntas ihop. Alla med ett främjande och förebyggande uppdrag finns inte kvar efter årsskiftet.

I Håbo var personalomsättningen bland högutbildade akademiker förra året hela 37 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Tittar vi på socialsekreterare, biståndsbedömare, utredare, kuratorer och HR-specialister bytte hela 52 procent jobb. När fler än hälften byter jobb ett år så blir det omöjligt att arbeta långsiktigt.

Det är invånarna som drabbas när kommunen inte kan leverera bästa möjliga service. Om kommunen ska bli en bättre arbetsgivare behövs:

  • Avtal för att säkra kompetensförsörjningen 
  • Lönesatsningar för att behålla erfarna medarbetare
  • Införa tydliga karriärtjänster och karriärsutveckling för att attrahera och behålla medarbetare
  • Införa individuella utvecklingsplaner för alla medarbetare