Gör om Stora torget till en park

Insändare2019-01-30 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fridegård skriver:

”Torget låg stort och tomt endast ett karamellstånd kurade i ena hörnet. En lantgumma med barn stod där och köpte randiga karameller”.

Idag finns ett kommunalt beslut: Torget skall moderniseras till att bli ”en modern mötesplats och Enköpingbornas offentliga vardagsrum”. Jag hade gärna sett att man har betonat torget som kommersiellt centrum samt intressant för turismen.

Jag bävar inför politikernas moderniseringar, sedan Fridegårds tid har man lyckats ta bort Stadshotellet och skrotat Tornhuset. Vidare har man byggt ett Paushus som inte fungerar väl och inte heller är någon prydnad i torgmiljön. Dessutom med en eländig serveringsaltan som står på gatumark. Den skall bort! Bygglovet går ut i maj 2019.

Det är angeläget med mötesplatser, men jag upplever att många har sina mötesplatser på internet samt att de fysiska mötesplatserna ser ut att flytta till skolorna, resecentrum, på kulturstråkets slutpunkt, Joar och Kyrkbacken trekanten.

Här är några synpunkter på hur jag ser utvecklingen av torgmiljön. Stora Torget bör byta namn till Parktorget eller Torgparken. Låt våra parkanställda plantera växter, träd (med mistel), ek en karaktärsväxt för Mälardalen, buskar, gräs och blommor. Dela in torget i rum, varav ett för barn. Låt torgbrunnen byta plats med den dekorativa gjutjärnskandelabern som också sprider ett behagligt ljus och som tidigare prytt torget.

Torget är för stort och för fyrkantigt. Tag bort bilparkeringen och placera här gärna ett gammalt hus typ ”garnboden”, inrätta där Medborgarhus som ersätter kontaktcentrum och med information om turistfrågor. Och kommunens, regionens, statens och kyrkans verksamhet. På baksidan en scen och en sommarservering.

Ett antal ”bodar” där affärer som främst säljer sitt sortiment via e-handel kan hyra in sig. Plats för torghandel. Ett stycke med det gamla kullerstenstorget och en viss nivåskillnad vore klädsamt. Intentionerna är att befästa parkernas stad samt att accentuera kulturstråket det vill säga Kyrkogatan med att måla gatan grön.

Detta är en gammal mans ideer. Det vore kul om ungdomar eventuellt någon klass från skolan kunde formulera yngre människors förväntningar. Det är land i sikte! Jag ser fram emot en debatt om torget som en del i Enköpingspusslet.

Läs mer om