Svar till insändare av Jan Fredriksson 20/2
Till att börja med delar jag Jan Fredrikssons vision om en levande landsbygd och att vi från miljö- och byggnadsnämnden verkligen ska ge förutsättningar för de som vill förverkliga sina drömmar om ett eget boende – oavsett var i vår kommun man vill bo.
Fredriksson skriver under sin insändare som representant för Fjärdhundrabygdens Centerpartiavdelning, men värt att känna till är att samme Fredriksson innehar förtroendeuppdraget som ordförande för miljö- och byggnadsnämnden. Den nämnd som bland annat fattar beslut gällande lokaliseringsprövningar, så kallade förhandsbesked, samt bygglov.
Därför blir jag oroad när Fredriksson i sin insändare skriver ”Att socialdemokraterna röstade nej till ett bygglov i Altuna Fröslunda är för mig oförklarligt.”
För det första gällde inte ärendet ett bygglov utan ett förhandsbesked. För det andra är det för mig obegripligt att Fredriksson med sin mångåriga erfarenhet som lokalpolitiker och i sin roll som ordförande för miljö- och byggnadsnämnden uppenbarligen ser sig stå över rådande bygglagstiftning (PBL) och dessutom totalt negligerar synpunkter från rådgivande remissinstansers påpekanden!
Det är också uppenbart att Fredriksson i sina två roller, som ordförande för en myndighetsutövande nämnd samt som ideellt och personligt engagerad i utvecklingen av Fjärdhundra, hamnar i intressekonflikt med sig själv. En intressekonflikt som resulterar i att populistisk retorik prioriteras före en garanti för rättssäkra politiska beslut.
I det i Fredrikssons insändare aktualiserade ärendet var det en majoritet i nämnden som tog lagstiftningen och remissinstansernas synpunkter på största allvar och därmed inte såg någon möjlighet att tillstyrka ett förhandsbesked. Fredriksson och övriga i det blågröna styret var av en annan uppfattning!
Miljö- och byggnadsnämndens uppgift är att ge förutsättningar, inom lagens råmärken, för nya etableringar och bebyggelse. Hela tiden med den sökandes bästa för ögonen. Dessutom måste vi ta ansvar för vilka konsekvenser det får för kommunens utveckling i helhet och den kommunala ekonomin. Då måste vi också förstå den lagstiftning vi har att förhålla oss till.
Men som sagt – jag delar Fredrikssons vision om en levande landsbygd och en fortsatt positiv utveckling av hela vår kommun, där vi i nämnden drar vårt strå till stacken och tar ansvar för att bygga ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle!