Förvaltningschefen svarar om sponsring

Sponsringsavtalen bygger på dialog mellan föreningar och kommunen samt en bedömning av värdet på exponering av kommunens platsvarumärke som avtalet ger, skriver Jonas Nyström.

Syftet med sponsring är att locka fler besökare, invånare och företag till kommunen, skriver Jonas Nyström

Syftet med sponsring är att locka fler besökare, invånare och företag till kommunen, skriver Jonas Nyström

Foto: Anders Liljestrand/Arkiv

Insändare2020-05-16 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Upplevelsenämnden har tagit över ansvaret från kommunledningsförvaltningen att fördela kommunens sponsormedel från och med 2020. Detta är ett nytt arbetsområde för nämnd och förvaltning. I samråd med kommunens näringslivsenhet har vi därför föreslagit att sponsormedel under 2020 till stor del baseras på de avtal som gällde 2019. Det finns även pågående fleråriga avtal. Dessa avtal bygger på dialog mellan föreningar och kommunen samt en bedömning av värdet på exponering av kommunens platsvarumärke som avtalet ger. Bedömning görs i samverkan mellan flera funktioner och förvaltningar. Ett arbete med att tydliggöra kriterier och ansökningsförfarande har påbörjats hos näringslivsenheten och kommer under året slutföras och implementeras av upplevelseförvaltningen inför nya avtal 2021. 

Förslaget till nämnd, som tar beslut i frågan, innebär 10 000 kronor till ESK:s herrlag för exponering av kommunens platsvarumärke på matchställ. Samma belopp ligger i budget att delges Fanna BK för motsvarande exponering. Dock kan andra faktorer påverka det beslutet i år 2020. Ytterligare 10 000 kronor ligger i avtalet med ESK herrlag för en större skylt med kommunens platsvarumärke på Enavallen som är kommunens största matcharena. Att kommuner erbjuder föreningar möjlighet att sälja reklamplatser på kommunala anläggningar är vanligt. I Enköping ges den möjligheten på många arenor, både i hallar och på utomhusarenor.


Enköpings kommun har sponsrat idrottsföreningar under flera år som en del av kommunens marknadsföring. Värdet ligger i att platsen Enköping förknippas med framgångsrikt idrottande och gott värdskap. Syftet är att locka fler besökare, invånare och företag till kommunen. Sponsring skiljer sig därigenom från föreningsbidragen. Principen har varit att klubbar och enskilda idrottsutövare på kommunens högsta nivå, inom respektive idrott, kan vara aktuella för ett sponsorstöd. Vid varje tillfälle bedömer kommunen om det medför värdefull exponering av kommunens platsvarumärke. Det handlar om var de aktiva tävlar/spelar sina matcher, varifrån besökarna kommer, hur många som ser på matcherna och möjligheten att nå viktiga målgrupper. I sammanhanget bör nämnas att verksamhets- och utvecklingsstödet till föreningslivet omfattar 5,2  miljoner kronor. Marknadsföring av kommunens platsvarumärke via sponsring 120 000 kronor. 


Mitt uppdrag ska inte kombineras med att vara förtroendevald i förening i Enköping, men det stämmer; under ett par år, fram till våren 2017, satt jag i ESK fotbolls styrelse. Faktum är att jag har varit aktiv, ledare eller förtroendevald i ESK fotboll, ESK ungdom, Enköpings HF, Härnevi BK, Enköpings TK, SK Elvan, Enköpings RK, Enköpings GK, Enköpings SS, Enköpings AI, Naturskyddsföreningen, Korpen och Friluftsfrämjandet. Hela föreningslivet i Enköping är viktigt för mig.