Förutsättningarna i kommunen är olika

Inriktningen huruvida kommunen skall ansvara för gatorna eller en samfällighet har varierat över tiden, skriver Ulrika Ornbrant i ett svar till Ann-Kristin Fösker

Ulrika Ornbrant (C), ordförande i plex och kommunalråd

Ulrika Ornbrant (C), ordförande i plex och kommunalråd

Foto: Lotta Lille

Insändare2022-02-09 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi betalar alla samma kommunalskatt, oavsett var vi bor i kommunen men tillgången till kommunal service skiftar beroende på var man väljer att bosätta sig.

På landsbygden finns inga kommunala vägar utan de flesta vägar vårdas av den lokala vägföreningen. I Enköpings stad kan det vara ett kommunalt huvudmannaskap eller en samfällighet som sköter vägarna. Vissa samfälligheter har till och med hand om fjärrvärme- och avloppsledningarna. Vissa tycker att det är bra med självstyre, andra inte. 

Inriktningen huruvida kommunen skall ansvara för gatorna eller en samfällighet har varierat över tiden, vilket också är förklaringen till varför det ser olika ut i olika områden. Mycket handlar alltså om när detaljplanen kom till. 

Det är i detaljplanen som det bestäms om huvudmannaskapet skall vara kommunalt eller enskilt, vid framtagandet av detaljplaner samråds dessa med granskande myndigheter såsom Lantmäteriet och Länsstyrelsen.  

Endast i undantagsfall går kommunen in efteråt och tar över huvudmannaskapet när utbyggnaden redan är klar. För de planer som görs idag är huvudregeln att kommunen är huvudman för den allmänna platsmarken, men det kan finnas undantag, vilket är varför vi har våra riktlinjer till hjälp.

Förutsättningarna i kommunen är olika, det går aldrig riktigt att komma ifrån men jag gör mitt bästa för att hela kommunen ska kunna fortsätta utvecklas, vare sig vi pratar om Bredsand, Skolsta, Enköpings stad eller landsbygden runt Grillby, eller någon annan del av vår fantastiska kommun.