Fortsatt uppbyggnad av försvaret krävs

Rysslands aggressiva agerande gör att säkerhetsläget försämras, anser Liberalerna Enköping, som vill se förstärkningar av samtliga försvarsgrenar.

Liberalerna Enköping vill se förstärkningar överallt inom det svenska försvaret.

Liberalerna Enköping vill se förstärkningar överallt inom det svenska försvaret.

Foto: Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2023-08-12 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I och med Rysslands invasioner av Ukraina och aggressiva utspel mot flera andra länder befinner vi oss i ett konstant försämrande säkerherhetsläge. Vi lever inte längre kvar i den ”oändliga tiden av fred” som man pratade om efter Berlinmurens fall. Vi är nu inne i ett andra kallt krig och Liberalerna Enköping menar på att vi behöver stärka skyddet av vårt samhälle innan det är för sent.

Vi menar att samtliga försvarsgrenar behöver förstärkas på samtliga punkter. Inte minst med fler arméregementen, men även flottiljer för marinen och flygvapnet. Särskilt behövs fler nischregementen såsom trängregementen, ingenjörregementen, luftvärnsregementen & ledningsregementen för att minska försvarets sårbarhet. Även en ökning av volymen i antalet värnpliktiga och personal behövs. Sverige behöver fortfarande kunna försvara sig självt, även vid Natomedlemskap, då Sverige varken har krympt på bredden eller längden. Så ser vi gärna att man ökar antalet värnpliktiga i linje med 1980-talets numerär, från dagens cirka 5 000 till 40 000 personer. 

Vidare anser vi att Driftvärnet behöver återinföras, inte minst på de myndigheter som hade sådant tidigare, till exempel Sveriges riksdag, FMV, Stockholm Stad och SJ. Driftvärnet komplettera Hemvärnet genom att stärka skyddet på den egna arbetsplatsen. Hemvärnet löser i dag andra uppgifter och ett återinförande av Driftvärnet ger en nödvändig robusthet i ett modernt totalförsvar. Vi anser även att Hemvärnet behöver fortsätta att vidareutvecklas.

Utöver detta anser vi att civilförsvaret fortsatt kraftfullt behöver återupprustas för att likna den storlek som fanns på 1980-talet, inte minst med statlig hemskyddsorganisation, hemskyddsområden och hemskyddsgrupper i kommunerna. Även personal och befäl behöver organiseras och utbildas. Civilplikt behöver omfatta mer än bara räddningstjänsten, exempelvis olika typer av civilförsvarskårer, då dessa kan komma att vara avgörande för samhället i händelse av ett väpnat angrepp eller svåra påfrestningar.

Vidare ser vi att kravet på skyddsrum vid nyproduktioner bör återinföras och inte minst att det ska vara ett krav på kommunhus. För att underlätta i det efterföljande arbetet anser vi att det behövs en skyddrumsorganisation med utsedda chefer och personal för skyddsrummen.