För hög hastighet vid cykelöverfart

Hastigheten vid cykelöverfarten ska vara max 30 km/h, skriver Ronny Eriksson.

Hastigheten vid cykelöverfarten ska vara max 30 km/h, skriver Ronny Eriksson.

Foto: Anders Liljestrand

Insändare2019-12-19 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beträffande cykelövergången vid Bäckgatan J P Johanssons gata på Korsängen som leder ned emot vattenparken.

Följande regler gäller för cykelöverfart:

Bilisten har väjningsplikt gentemot en cyklist och mopedist.

Övergången skall märkas med skylt cykelöverfart

Inne i övergången märkes även vägen med målningslinjer.

Jag har sett en yngling komma på cykel på väg ned mot Bäckgatan och cykelöverfarten. Han hade bra fart och åkte utan att hålla i styret. Han höll däremot en mobiltelefon i sin vänstra hand och knappade på mobilen med sin högra hand. Han hade tur, det kom ingen bil.

Det finns också trimmade EU-mopeder som åker genom cykelöverfarten med farter bra bit över 30 km/h.

Cykelöverfarten mot Bäckgatan på J P Johansson gata som går ned mot Bäckgatan har felaktig skylt för bilister då maximal hastighet skall vara 30 km/h och ej som nu 50 km/h vid en cykelöverfart.

Borde finnas någon form av sluss för cyklister och mopedister som måste passeras för att ledas för hand genom cykelöverfarten oberoende från vilket håll man kommer.

Utfarten på vägen mot Korsningen JP Johanssons gata och Stockholmsgatan möts. ( Utfarten från Sten och Son). Utfarten har lite uppförsbacke och  är svår då man ej ser eventuella bilar komma från vänster på grund av vegetationen på sommaren, samt frost eller snö på vintern. Jag har ringt ett par gånger till kommunen att de klipper ner häcken eller tar bort den för gott. Häcken skymmer sikten för den som behöver åka ut mot Stockholmsvägen eller på Bangårdsgatan och snön och frost skymmer på vintern. 

På vintern är det extra farligt. Köra ut i vägbanan då det kan vara halt och dessutom lätt uppförsbacke. Bilarna som kommer från vänster får betydligt längre bromssträcka. De som kommer från vänster vid utfarten borde ha max hastighet på 30 km/h.

Tänka på högerregeln vid korsningen är nog bara att glömma.

Bilisterna som kommer från vänster i 50 km/h har inte en möjlighet att stanna och släppa fram bilisterna från utfarten, då det går för fort, för att hinna se och stoppa släppa fram då det går för fort, 30 km/h borde räcka

Karta: Cykelöverfart, Bäckgatan