Finns ingen anledning att äta kött

Vegetarisk kost är bättre för hälsan och miljön, skriver Henrik Scheutz.

Vegetarisk kost är bättre för hälsan och miljön, skriver Henrik Scheutz.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2019-09-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alltfler har de senaste decennierna övergått till en vegetarisk livsstil.Den främsta orsaken torde vara att man inte vill äta muskler och annat från djur som i de flesta fall utsatts för svårt lidande. Det är dessutom sedan länge känt att kött orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. 

Studier har visat att vegetarianer löper 40 procent mindre risk att drabbas av cancer än de som äter kött.Vidare är köttproduktionen en av de främsta orsakerna till miljöförstöring, bland annat genom regnskogsskövling för betesmark och enorma utsläpp av kväve och ammoniak. Genom att minska på köttkonsumtionen, och helt sluta äta kött skonar man förstås många djurs lidande, men även sin hälsa och miljön.

Den 1 oktober är det vegetariska dagen, och dagen därpå är det Gandhis födelsedag, och även lantbruksdjurens dag.Jag blev vegetarian för över 30 år sedan. Aldrig har jag saknat kött, det är för mig obegripligt att många fortfarande stoppar i sig bitar av djur. Varför inte ta tillfället i akt att börja med vegetarisk kost? Det finns ingen anledning till att äta kött, men många anledningar till att låta bli. 

Lär av Gandhi om hur man ska behandla sina medvarelser. Han har sagt: “En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur.” Tänk på det.