Feminism medicin mot mäns våld mot kvinnor

Vi kan alla i vår vardag arbeta förebyggande mot våldet, skriver Åsa Tinnerholm och Kenta Hällbom.

Det är ett viktigt steg att socialförvaltningen satsar på att höja kunskapen hos personalen om mäns våld mot kvinnor, skriver Åsa Tinnerholm och Kenta Hällbom.

Det är ett viktigt steg att socialförvaltningen satsar på att höja kunskapen hos personalen om mäns våld mot kvinnor, skriver Åsa Tinnerholm och Kenta Hällbom.

Foto: Maria Hedenlund

Insändare2020-03-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

WHO definierar mäns våld mot kvinnor som ett problem med pandemiska proportioner och UN Women säger att våldet mot kvinnor och flickor ”är en av de mest utbredda kränkningarna av mänskliga rättigheter i världen”. Så hur är det då i Sverige, ett av världens mest jämställda länder? År 2018 mördades 22 kvinnor av en man de hade eller haft en relation med, år 2017 var siffran 10 stycken. Detta medan siffran för dödligt våld överlag i Sverige sjunkit under 2018. Siffrorna är sammanställda av BRÅ. Vi vet att flertalet av dessa män inte var kända av polisen, för detta är framförallt inte kriminellt belastade män, däremot vet vi att nästan alla paren, kvinnan eller mannen, var kända av socialtjänst eller psykiatri. 

För att kunna ge rätt insatser för att förhindra att våldet kan fortsätta och bli dödligt behövs kunskap. Kunskap om mäns våld mot kvinnor och vilka uttryck och konsekvenser det ger. Det är därför ett viktigt steg på vägen när socialförvaltningen i Enköping berättar att man nu satsar på att höja kunskapen inom detta område för sin personal. För att se detta problem och agera på ett korrekt sätt behövs kunskap för utan kunskap brister hjälpen och konsekvenserna kan bli förödande.

Men vi ska påminna oss om det oerhört viktiga förebyggande arbetet. Det som vi alla kan göra tillsammans, i vår vardag. Att vi inte låter sexistiska skämt eller sexistisk jargong råda på vår arbetsplats eller skola. Att vi låter allas röster bli hörda och att makten och beslutanderätten är delad lika utan att hindras av härskartekniker. Om vi hör om övergrepp eller trakasserier så lägger vi ansvaret där det hör hemma - hos utövare, inte den som blir utsatt.

Ibland slås vi av ett hårt debattklimat eller kommentatorsfält på sociala medier där både sexism, hot och kvinnoförakt florerar. Där behöver vi tillsammans stå upp för jämställdhet och respekt. 

För vi vet att detta samhällsproblem sträcker sig över utbildning, bostadsort, etnicitet, yrke. Det finns i din vardag och det finns i min. Och vi vet att en feministisk verktygslåda för ökad jämställdhet, både på samhällsnivå samt på individnivå är både recept och medicin för att minska mäns våld mot kvinnor.  Att arbeta för jämställdhet är avgörande för att avskaffa mäns våld mot kvinnor.