Fastigheten är fundamental för Mälardalens tillväxt

En viktig grundpelare i vårt samhälle är fastigheten och hur den utvecklas och bidrar till vårt lands tillväxt, skriver Lisa Hjelm hos Fastighetsägarna Mittnord.

Lisa Hjelm är chef för Medlem, marknad och näringspolitik hos Fastighetsägarna MittNord.

Lisa Hjelm är chef för Medlem, marknad och näringspolitik hos Fastighetsägarna MittNord.

Foto: Pressbild

Insändare2022-07-01 06:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under pandemin har det blivit tydligt vilken viktig roll våra bostäder, kontor, affärer och andra lokaler spelar för vår vardag. Det är här vi lever, arbetar och umgås. Det är här vi utvecklar nya idéer, startar företag och skapar jobb. En viktig grundpelare i vårt samhälle är fastigheten och hur den utvecklas och bidrar till vårt lands tillväxt.

För att husen som finns i våra städer, oavsett dess läge och innehåll, fortsatt ska kunna utvecklas är det angeläget att genomföra reformer på fastighets- och bostadsmarknaden. En väl fungerande fastighets- och bostadsmarknad där det finns tillgängliga bostäder så att människor kan flytta till jobb och studier är avgörande för vår fortsatta tillväxt, fler jobb och välfärd. Det handlar om att underlätta för fastighetsägare att skapa fler bostäder och öka rörligheten genom att underlätta för ungdomar och socioekonomiskt utsatta att få tillgång till en bostad samt att förenkla flyttar för äldre. 

Investeringar i bostäder behöver underlättas genom att se över det finansiella regelverket. Därtill måste de föreslagna effektiviseringarna av hyresförhandlingarna, som finns i den statliga utredningen om effektivare hyresförhandlingar, genomföras vilket ger tydliga regler för vad som ska styra hyresutvecklingen och hur tvister mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen ska lösas för att skapa en hyresmarknad som främjar investeringar i hyresrätter.

Attraktiva städer genererar positiva effekter för hela regioner och bidrar till tillväxt genom nyetableringar, arbetstillfällen, ökad inflyttning och besöksnäring. 

För att detta ska vara möjligt krävs en politik på nationellt och lokalt plan som förstår och främjar en levande stadsmiljö. Fastighetsägarna vill gärna vara med och bidra i arbetet för detta, men vi kan inte göra det själva. Vill kommuner ha bostäder samt ett brett utbud av handel, restauranger, kontor och hotell så behöver förutsättningarna förbättras.

Vi förslår följande konkreta förändringar:

Se över byggprocesser, moms och hyressättning för att underlätta konvertering av lokaler till nya användningsområden utifrån behov som uppstår när samhället utvecklas.

Gör mer holistiska bedömningar av bygglovsansökningar, med hyresgästens behov i centrum.

Modernisera regler för uthyrning och moms i syfte att möjliggöra flexibel användning och ökat tjänsteinslag för kontorslokaler samt annan resurseffektiv användning av lokaler.

Regelverken bör främja innovation och nya upplåtelseformer samt att hyresrätten kan utvecklas till ett modernt boende med hög service.