Allt sedan andra världskrigets européer drömde om en europeisk union som skulle skapa fred i Europa har samarbetet mellan de europeiska länderna utvecklats. Många är de Europapolitiker som har bidragit till att visionen om ett starkt samarbete blivit verklighet.
Visst har det funnits motstånd. Krafter som velat gå långsammare fram, som värnat nationalstaten och varit oroliga för att det egna landets identitet eller maktanspråk skulle hotas. Men de tveksamma har allt som oftast haft fel. Europas kulturella och politiska mångfald fortsätter vara stark inom ramen för EU.
Under de senaste fördragsändringarna har makt successivt flyttats från ministerrådet till Europaparlamentet. Liberalerna har varit pådrivande för den utvecklingen. Vi är kritiska till ett alltför starkt ministerråd där beslut fattas i slutna rum efter nattlånga förhandlingar utan insyn. Vi vill se fler beslut förankrade i Europaparlamentet vars ledamöter är direktvalda, arbetar transparent och fattar majoritetsbeslut.
Några av EU:s stora framtidsfrågor såsom det gemensamma klimatarbetet och migrationspolitiken har under de senaste åren lidit av allvarliga blockeringar. Ett fåtal länder motsätter sig framsteg och gemensamma lösningar. Vetorätten i ministerrådet blir allt mer destruktiv.
Om de tveksamma krafterna fått bestämma skulle vi fortsätta med dagens regelverk. Vetorätten för varje medlemsland skulle finnas kvar. Vi skulle stå och stampa i många år till. Kanske skulle EU aldrig lyckas enas om en ambitiös klimatpolitik.
L
iberalerna vill ändra på det. Vetorätten måste luckras upp och fler beslut ska fattas med kvalificerad majoritet. Det är nödvändigt för att EU ska kunna utvecklas.
Hur ska unionen kunna bli en trovärdig global aktör om Polen tillåts lägga ribban för EU:s klimatpolitik? Ska polska kolgruveintressen få styra över våra barnbarns hälsa och välbefinnande?
Om vetot mot miljöskatter luckras upp finns större möjlighet inte bara för en europeisk koldioxidskatt utan även för en EU-skatt för flygets utsläpp och en plastskatt. EU:s miljöpolitik skulle därmed kunna ta stora kliv framåt.
Vi behöver ta ställning till vilken väg vi vill att EU ska ta. Liberalerna är övertygade om att fler beslut behöver fattas med kvalificerad majoritet för att EU-samarbetet ska kunna utvecklas. Klimatförändringarna är en alltför stor framtidsfråga för att låsas fast i långbänk av medlemsländernas vetorätt.