Svar till insändare från styrelsen för PRO Trögd 3/12
PRO Trögd (EP 3/12) vill ha svar från mig om IVOs kritik mot Region Uppsalas vård av människor som bor på boenden för äldre under covidutbrottet.
Inte alla har fått en individuellt anpassad vård. För en ny sjukdom, likt covid, som drabbar väldigt olika är det särskilt allvarligt. Inte alla som behövt det fått ett brytpunktssamtal, som ska ske när en patient får palliativ istället för livsuppehållande vård, enligt rutinerna.
De styrande blågröna påpekar (EP 9/12) att inget av de granskade boendena finns i Enköping. Tyvärr tyder lite på att det har varit bättre här än i övriga landet. I cirka en femtedel av de granskade fallen har läkarbedömning uteblivit helt. I övriga fall skedde de flesta bedömningar utan fysisk undersökning. Risken finns att äldre har fått fel vård, med onödigt lidande som följd.
Kritiken är således ytterst allvarlig. Men överraskar inte. Redan i september ställde Vänsterpartiet frågor om huruvida beslut om övergång till palliativ vård hade skett utan fysisk undersökning. Då svarade de blågröna att de inte visste!
Dels handlar det om för lite läkartid. Läkarna hinner inte med allt de ska göra. Här finns även problem med marknadsanpassningen av primärvården som leder till press att lägga tid på de arbetsuppgifter som ger vinst.
Jag är även orolig för att årsrika förlorar sin individualitet i vårdens ögon. Då slarvar man med fysiska undersökningar.
Den medicinska kompetensen måste höjas. Och samarbetet mellan kommun och region fördjupas. Flera projekt är på gång, till exempel äldremottagningar och mobila team, med stöd av alla partier. Men det går för långsamt. Nödvändiga resurser saknas i de blågrönas budget. De årsrika bör prioriteras högre.
På kort sikt har Socialdemokraterna lagt ett förslag om att öka läkarresurser till boendena. Det kommer Vänsterpartiet självklart att stödja. Jag utgår ifrån att de blågröna också stödjer det. Allt annat vore att slag i ansiktet på de äldre.
Större ändringar krävs på sikt.
Dagens primärvård levererar dåligt för de äldre. Stjernstedt föreslog i en statlig utredning (SOU 2016:2) en ny riktad primärvård som med stöd från geriatriken skulle ta bättre hand om de äldre med stora behov. Det är synd att regeringen inte har gått vidare med det. Men Region Uppsala bör gå före och förstärka äldrevården. Även ersättningar till vårdcentralerna ska ändras för att gynna kontinuitet och vård av äldre med stora behov, istället för snabba besök. Det är ett gott råd till de blågröna från Ormerod.