I EP 2019-06-13 påpekades i en insändare att etanol minskar klimatpåverkan, men det borde stått att biodrivmedel minskar klimatpåverkan avsevärt. Det finns effektivare och fler biodrivmedel än etanol, t ex bioalkoholer som biometanol. Intressant, bland annat mot bakgrund av att EU beslutat att minska användningen av grödobaserade biodrivmedel (det vill säga etanol) inklusive palmoljediesel till 7 procent från och med 2020. Biometanol tillverkad av svensk skogsråvara kan emellertid storskaligt ersätta bensin. En motor anpassad för biometanol är betydligt mer energieffektiv än dagens bensin- eller dieselmotorer.
Om vi också ser lite mer långsiktigt, så kommer med all säkerhet morgondagens elbilar att drivas med el som produceras av bränsleceller och då är biometanol ett idealiskt bränsle för bränsleceller till skillnad från vätgas som är betydligt svårare att hantera.
Det viktiga är emellertid att snabbare få till stånd en låginblandning av biodrivmedel i bensin och diesel. För att detta skall kunna ske behöver beskattningen av drivmedel gynna biodrivmedel, vilket den inte gör idag.
Redan 2013 beslöt dock riksdagen att beskatta biodrivmedel och från och med 1 juli 2018 beslöts dessutom att beskatta låginblandade biodrivmedel på samma sätt som fossila bränslen, vilket naturligtvis omöjliggör nya investeringar i produktion av biodrivmedel. Det behövs långsiktiga och stabila spelregler.
De som idag ägnar sig åt plakatpolitik på miljöområdet borde hellre arbeta för att biodrivmedelsproduktion skall bli möjlig. I annat fall blir det omöjligt att uppnå uppsatta miljömål, dvs att fossila drivmedel skall ha minskat med 70 procent till 2030.
Själv har jag arbetat inom den europeiska standardiseringsorganisationen CEN under flera år och där drivs idag frågan om en europeisk standard för biometanol.