Enköping är bra på hållbarhet

Enköping har gjort stora insatser på hållbarhetsområdet, bland annat många gång-och cykelvägsträckor, skriver Tomas Rådkvist.

Enköping har gjort stora insatser på hållbarhetsområdet, bland annat många gång-och cykelvägsträckor, skriver Tomas Rådkvist.

Foto: Terje Pedersen/TT

Insändare2022-09-10 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enköpingsposten refererade i våras till en ranking av Sveriges kommuner där Enköping rankades väldigt lågt. Vad man inte riktigt berättade var att Enköpings kommun fick lågt resultat eftersom kommunen inte deltagit i enkäten då den inte anses som rättvisande.

Och verkligheten är att Enköping under denna mandatperiod gjort stora insatser på hållbarhetsområdet, både insatser som ger snabba resultat och andra av mer långsiktig karaktär. På flera områden, särskilt vad gäller omsorg om vår vattenkvalitet, så ses Enköping som bland de ledande i Mälardalen.

Hållbarhet brukar delas upp i tre perspektiv: Ekologisk/miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet och kommunen har utfärdat hållbarhetslöften, mål och gjort satsningar inom alla dessa perspektiv under de senaste åren. 

Några större av dessa insatser på miljöområdet inom Tekniska nämndens ansvarsområde är:

Många nya gång- och cykelvägssträckor, storsatsning på energieffektivisering i våra fastigheter, rekordstor ökning av solcellsproduktionen, tydlig ökning av ekologisk mat i skolor och äldreboenden, nytt stadsbusslinjenät invigt, nytt avloppsreningsverk projekterat och påbörjat, minskat matsvinn och framgångsrikt arbete med återskapande av vattenmiljöer samt plan för vattenskydd och dagvattenhantering.

På det sociala området:

Nytt parkeringssystem infört som ger bättre trygghet och tillgänglighet till centrum, förbättrad belysning på lekplatser och gångvägar, tillgänglighetsanpassning av friluftsspår och vid nybyggnationer, nytt attraktivt familjebad, införande av landsbygdskort för parkering, ny husbilsparkering i hamnen, röjning av sly för förbättrad trygghet på många ställen, nya skollokaler och förskolor, flera nya cykelparkeringar i centrum.

På det ekonomiska området:

Först ut bland Sveriges kommuner med att testa nya möjligheter för energibesparing genom riktad upphandling, minskat matsvinn i skolorna, utveckling av kostnadseffektiva nybyggda förskolor, effektivt arbete med att säkra statliga bidrag för större projekt, 30% energieffektivisering för avloppshanteringen, 

Allt detta bygger på att de politiska ambitionerna omsatts i ambitiösa mål och planer som sedan systematiskt följts upp. Så måste moderna kommuner agera och så har det blågröna styret jobbat i Tekniska nämnden under Miljöpartiets ordförandeskap under perioden i gott samarbete med förvaltningen. Arbetet behöver fortsätta, hållbarhetsarbetet kräver ju en konsekvent och hållbar politisk ledning.

Tomas Rådkvist (MP),  ordförande i Tekniska nämnden