Engelska skolan har högt anseende och bra koncept

Vi har haft samtal med Engelska skolan, men det finns inget utredningsuppdrag om etablering, skriver Mats Flodin

Det finns ingen utredning om en eventuell etablering av Engelska skolan i Enköping, skriver Mats Flodin.

Det finns ingen utredning om en eventuell etablering av Engelska skolan i Enköping, skriver Mats Flodin.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2020-05-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraternas nämndledamöter i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden skriver i en insändare i EP den 29/4 att de inte kan tänka sig en etablering av Engelska skolan (IES) i Enköping och att jag borde använt någon sakkunnig för att belysa frågan innan jag gjorde mitt utspel. 

Jag kan förstå att Socialdemokraternas nämndledamöter är förvånade över att utbildningsförvaltningen skulle ha fått ett utredningsuppdrag om IES etablering i Enköping. Men med 5 minuters telefonsamtal hade vi rett ut missförståndet. Utbildningsförvaltningen har inget uppdrag och det var inget utspel från mig. Det som är korrekt är att EP hade fått kännedom om att jag och andra politiker i den blågröna koalitionen har ett samtal med IES, ett samtal där vi vill reda ut om den styrande koalitionen och IES har en liknande syn på den roll som de kan ha i omvandlingen av stadsdelen kring Västerleden. 

I den analysen kommer vi också granska några av de påståenden som kommer från både ”tyckare” och sakkunniga för att i slutändan skaffa oss en avvägd uppfattning. Men Engelska verkar utan tvivel ha ett gott anseende hos en stor initierad samhällsgrupp, föräldrarna. IES säger sig ha 200 000 barn som väntar på en plats i någon av deras skolor. Beroende på utfallet från denna första fas kan det bli så att jag lägger ett ordförandeförslag i nämnden om att låta förvaltningen djupare utvärdera konsekvenserna av att IES etablerar sig i Enköping.

Både Solweig Eklund ((S) och vice ordförande) och jag är också förtroendevalda ledamöter i KF och KS. Där måste vi kunna väga in andra intressen än utbildningens i de övergripande kommunala beslutsärendena. En är kommunens mycket tuffa ekonomiska situation, förmodligen under hela 20-talet, och där de första kalkylerna pekar på att en ny Enöglaskola skulle kunna kosta upp mot 400 - 500 mkr i investeringskostnad. Där skulle ett samarbete med IES kunna avlasta kommunens investeringsbudget. 

Men minst lika viktigt är att Engelska skolan har ett koncept som gör att utbildningsområdet kan bidra till bra socialt hållbar utvecklingen av stadsdelen. Med högt anseende, flera skolor i liknande områden som Västerleden och väsentligt större andel elever med utländsk bakgrund än landets kommunala skolor tror vi att IES skulle kunna bidra till att höja statusen. Men jag är självfallet beredd att lyssna på alternativa förslag från (S).