Elnätsavgifterna stiger nu kraftigt. I genomsnitt höjs elnätsavgifterna med över 10 procent över hela landet. I Enköping är prisstegringen ännu högre, här ökar elnätsavgifterna med 23 procent enligt ny statistik från Nils Holgersson-gruppen. Statistiken visar att det är stor skillnad mellan olika kommuner och stor skillnad mellan hur de olika stora privata aktörerna agerat. Eon, som Enköping är kopplat till, har kraftigt höjt sina priser, Ellevio har enbart gjort mindre justeringar medan Vattenfalls priser har över lag sänkts.
De kraftiga höjningarna av elnätsavgifterna är mycket oroande. För till skillnad från elpriserna, där vi som kunder kan välja en annan leverantör eller påverka kostnaden genom att sänka elanvändningen, finns det ingen möjlighet att påverka elnätsavgifterna. Där är vi hänvisade till att acceptera det pris som elnätsägaren sätter. Elnätsföretagen ska självfallet få full kostnadstäckning för sina investeringar, men prisökningar för elnätskunder har dessvärre konstaterats endast i begränsad utsträckning haft med faktiska nätinvesteringar att göra. Därför behövs en bättre elnätsreglering.
Relationen mellan kunderna och nätföretagen är allt annat än jämbördig. Elnätsföretagen bedriver en verksamhet helt utan konkurrenter, där kunderna kan inte vända sig till något annat nät om de är missnöjda med stabiliteten eller priset. För att få relationen mellan kunderna och nätföretagen mer jämbördig behöver Energimarknadsinspektionen inför den kommande regleringen av elnätsavgifterna för period 2024–2027 införa förändringar i elnätsregleringen som stärker kundernas perspektiv.
Med den senaste tidens kraftiga prishöjningarna för elnätsavgifterna och de stora skillnaderna mellan kommunerna i Uppsala län är det tydligt att kundperspektivet behöver stärkas ytterligare för att kunderna inte ska drabbas av orimligt höga kostnader.
Jämförelse prisökning mellan kommuner:
Vara 8,1 procent
Enköping 23 procent
Uppsala 0 procent
Södertälje – 9,7 procent