Ekomat är inte bättre för miljö eller hälsa

Det finns inte några skäl för ekologiska livsmedel som håller för en närmare granskning, skriver Jonas Paulsson.

Det finns inte några skäl för ekologiska livsmedel som håller för en närmare granskning, skriver Jonas Paulsson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-01-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare skrev nyligen Solveig Pettersson att Enköpings kommun bör servera mer ekologisk mat. I ett svar till henne skrev Viktoria Grönholm, kostchef i Enköping, att kommunen förväntas öka andelen ekologiskt till 25 procent. Jag menar att det skulle vara ett allvarligt beslut.

Det finns nämligen inte några skäl för ekologiska livsmedel som håller för en närmare granskning. Vare sig miljö- eller hälsoskäl.

De nordiska näringsrekommendationerna gör ingen koppling mellan ekologisk mat och hälsa. Livsmedelsverket föreslår en minskad animaliekonsumtion och mer frukt och grönt på svenskens tallrik och gör ingen rekommendation av ekolivsmedel för hälsans skull. Världscancerfonden är inne på samma linje.

I rapporten Ekologisk produktion och klimatpåverkan, av EPOK – Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, vid Sveriges Lantbruksuniversitet dras det ekologiska jordbruket i Sverige med samma problem som det konventionella, nämligen en övervikt av animalieproduktion. Faktum är att cirka 90 procent av den ekologiska åkerarealen används för foderproduktion för huvudsakligen mjölkprodukter och nötkött. I rapporten konstaterar man även att livscykelanalyser inte visar på någon skillnad i klimatpåverkan mellan ekologisk och konventionell mat.

Det stora miljöproblemet med mat är djurhållningen och i synnerhet vår konsumtion av nött och mejerier.

Därför bör Enköping ignorera riksdagsbeslutet att öka andelen ekologiska livsmedel i svensk offentlig sektor. Ett mycket klokare mål för folkhälsan, miljön och inte minst skattebetalarna är att införa vegonorm och ersätta den miljöförstörande komjölken som serveras i skolor med hållbara växtbaserade alternativ.