På vägen mellan Enköping och Boglösa kyrka, närmare bestämt vid stora Rickbyhällen i Rickeby finns i dag en cirka 3 meter stor fallossymbol spraymålad med blå färg på den gråsvarta vägbanan.
Intressant är att i närområdet finns sen tidigare adoranter med stora fallosar knackade eller ristade på berghällar skyddade under svensk lag.
Dessa adoranter med fallosar är ca. 3000 år gammal gjorda under den tidsperiod vi i dag kallar bronsåldern.
Fallossymbol på vägbanan får vi nog kalla otillåtet klotter, eftersom det är på annans egendom. Vem ägde bergshällarna för 3000 år sedan? Det vet vi inte mycket om. Bilderna på hällarna ingick med största sannolikhet i riter för högre makter.
Likhet att sätta spår, uttrycka sig i bild utöver tusen ord och en del av mänsklighetens drivkraften till fortplantning finns.
Vi vet inte så mycket om hur människan tänkte cirka 1000 år före Kristus här i området. Vi tolkar hällristningar utifrån får tids kunskap och erfarenhet.
På många områden kanske vi tänkte rätt så lika.
Det materiella skillnaden var och är stor.
Det vi skulle kunna påstå är att drivkraften för mänsklighetens fortplantning var och är stark. Vi formas av tidernas moral, att teckna, måla ”snoppar” kan vara kränkande och fult. Hur ser vi på hällristningar med ”snoppar”? Då skrattar vi och ler.
Fallossymbolen på vägen raderade ut tiden, vi kom så mycket närmre både dåtid och framtid.