Effektiviseringskraven drabbar välfärden

Neddragningar gör att medarbetarna i välfärdssektorn kommer få försämrad arbetsmiljö, skriver Alexander Skytte och Linnea Lindquist.

Effektiviseringskraven innebär att tjänster i välfärdssektorn försvinner, skriver Alexander Skytte och Linnea Lindquist.

Effektiviseringskraven innebär att tjänster i välfärdssektorn försvinner, skriver Alexander Skytte och Linnea Lindquist.

Foto: Anders LIljestrand/Arkiv

Insändare2020-05-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enköpings kommun har problem med ekonomin. 

I budgeten för 2020 konstaterar man att verksamheten måste effektiviseras för att de finansiella målen ska uppnås. Nämnderna får en generell uppräkning av ram på 2 procent vilket innebär nedskärning på mellan 0,7-1 procent. Orsaken till nedskärningarna är ospecificerade effektiviseringskrav vilket innebär att det står i budgeten att verksamheten ska bedrivas till en lägre kostnad kommande år, utan att specificera hur det ska gå till. Det ska nämligen verksamheten komma på själva, ofta med förevändningen att cheferna i verksamheten är de som kan verksamheten bäst. 

I Enköping lyfter politikerna fram digitaliseringens möjligheter och man “satsar” drygt 10 miljoner på att förändra arbetssätten genom digitalisering. Man skriver i budgeten att genom digitalisering ska verksamheterna effektiviseras utan att det drabbar de verksamheten är till för. Totalt ska nämnderna effektiviseras med 76,3 miljoner, efter att man sänkt avkastningskravet från 2 procent till 1 procent. Eftersom 80 procent av kostnaderna är löner så blir det flera tjänster som här kommer att försvinna. De flesta effektiviseringar döljs genom att pensionsavgångar inte ersätts. Även visstidsanställda blir de första som blir av med sin tjänst. 

Problemet blir då arbetsuppgifterna som dessa medarbetare lämnar efter sig. Välfärdsverksamheternas uppdrag blir inte mindre omfattande bara för att medarbetarna blir färre. Samma arbetsuppgifter ska nu lösas av färre medarbetare. Det kommer innebära att medarbetarna ska arbeta in dessa nedskärningar med sin hälsa som insats. Det kommer leda till en försämrad arbetsmiljö för alla som arbetar inom välfärdssektorn i Enköping. 

Skillnaden mellan hur stor uppräkningen borde vara för att kompensera för kostnadsökningar och den faktiska uppräkningen av budgetramen är det som utgör effektiviseringskravet. Eftersom verksamheten inte får full kompensation för kostnadsökningar måste de som arbetar i välfärden komma på billigare och smartare sätt att arbeta. Alla som arbetar i välfärden vet att det inte går att minska resurserna med bibehållen kvalité. Arbetsmiljön och kvaliteten på verksamheterna kommer fortsätta vara bristfällig så länge det råder obalans mellan krav och resurser. 

Vi i Föreningen Välfärdsinitiativet uppmanar alla invånare i Enköpings kommun som bryr sig om välfärden att agera.