Digitaliseringen sker även här

I takt med digitaliseringen har intresset för dagstidningar på papper minskat, men inte för att läsa lokala nyheter, skriver EP:s chefredaktör Roger Berglund.

Den journalistiska bevakningen har inte minskats med digitaliseringen, skriver Roger Berglund.

Den journalistiska bevakningen har inte minskats med digitaliseringen, skriver Roger Berglund.

Foto: Bengt Johansson

Insändare2023-10-13 08:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Viola L Andersson och Margareta Wiberg

Svaret på frågan i sista stycket om framtiden för dagstidningar i Enköping är – ja, Enköping är en del av utvecklingen i Sverige och övriga västvärlden. Det innebär att det som sker på andra håll i form av digitalisering, oavsett om det handlar om banktjänster eller läsning av nyheter, också kommer till sydvästra Uppland

Digitaliseringen har pågått så att det på allvar märkts i vardagen de senaste 25 åren. Med smarta telefoner togs stora steg för cirka 15 år sedan. Enligt den senaste upplagan av undersökningen "Svenskarna och internet" som ges ut årligen använder idag 96 procent av svenskar som är över 16 år internet. Det skiljer lite med ålder men mindre än man kanske kan tro. Också 7 av 10 över 75 år använder internet regelbundet. Användningen minskar först i gruppen som är födda på 1920-1930-talet.

Förändrade beteenden utifrån den tekniska utvecklingen är skälet till att i stort sett alla företag och verksamheter idag arbetar med digitala lösningar. För tidningsföretag har det de senaste årtiondena varit en plats där allt fler läsare vill ha sina nyheter och utvecklade tjänster som direktsändningar och möjligheten att kommunicera direkt. Tillgängligheten går före den eventuella tekniktröskeln, såsom med andra digitala tjänster.

I takt med digitaliseringen har intresset för dagstidningar på papper minskat. Utvecklingen är den samma i hela landet, i Europa, USA och större delen av världen. Med färre som vill ha tidningen på papper ökar kostnaderna för produktionen av de exemplar som är kvar, kostnader för tryckning och framför allt distributionen. Med längre mellan brevlådorna blir utdelningen dyrare.

Det är skälet till att 10 000 prenumeranter i Västsverige av bland annat Göteborgs-Posten, Hallandsposten och Bohusläningen från 1 oktober inte längre får morgontidningen. Det samma gäller utdelningen av Upsala Nya Tidning i Heby kommun och delar av Tierp från samma datum. Ekonomin är ett faktum som gör att det inte är försvarbart att varje natt dela ut tidningen i områden där papperstidningsläsarna är få. Exakt samma tidning går istället som tidigare att läsa i digital form.

Den journalistiska bevakningen har inte minskats. Skapas gör bättre möjligheter för att den ska kunna finnas kvar, att reportrar fortsatt ska kunna granska makthavare och berätta om lokala händelser. Innehållet kan utvecklas medan formen att ta del av det förändras. Det här pågår sedan länge, även i Enköping med Enköpings-Posten. Och, ja, också korsord går sedan länge att lösa i mobiltelefonen eller datorn.

Det är inte samma sak som vanan att lägga papperstidningen på frukostbordet. Men med teknik skapas nya vanor. Såsom den tekniska utvecklingen gjort i alla tider.