Dela på postutdelningen på landet

Postbolagen borde kunna dela på utdelningen på landsbygden, skriver Tomas Lagerwall.

Postbolagen borde kunna dela på utdelningen på landsbygden, skriver Tomas Lagerwall.

Foto: Bertil Ericson/TT

Insändare2021-09-13 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Emma Ribloms insändare 28/8

Det är bra att du försöker förklara varför Postnord vill införa postutdelning varannan dag på landsbygden. Men du bortser från en mycket viktig faktor. På landsbygden i Enköpings kommun kan vi ofta se två eller i vissa fall tre postbilar köra runt och dela ut försändelser. Jag antar att det ser likadant ut i många andra delar av landet.

För mig som mottagare av postförsändelser är det ointressant om det är Postnord, Bing, Citymail eller någon annan som levererar post till min brevlåda. 

Postnord som störst aktör skulle kunna inleda samarbete med konkurrenterna så att ni delar på vilka rutter ni kör och tar med post åt varandra. Den fria konkurrensen har blivit ett mantra i Sverige. För mig som konsument är det viktigare med bra kvalitet än vilken utförare av postutdelning som anlitas. Ett samarbete med konkurrenterna när det gäller postutdelning skulle dessutom innebära en minskad miljöpåverkan i form av lägre koldioxidutstläpp och lägre slitage på vägar och bilar.

Du hänvisar till en statlig utredning som ska se över postservice på landsbygden. I glesbygdsområden kommer säkert statligt stöd att behövas. I Enköping skulle jag tro att ett ökat samarbete mellan postdistirubutörerna är vad som behövs för att försäkra oss om att vi varje dag kan få mediciner, mindre paket och brev levererade till våra postlådor på landsbygden.