Därför är det viktigt att rösta i EU valet

Vi inom det moderata landsbygdsnätverket arbetar för att skydda äganderätten. Äganderätten är viktig för alla som äger något men kanske mest påverkad är äganderätten för oss jord och skogsbrukare.

NYKÖPING2018-07-30
En traktor på en åker
Foto: Stina Stjernkvist/TT /kod 11610

NYKÖPING2018-07-30 En traktor på en åker Foto: Stina Stjernkvist/TT /kod 11610

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2024-04-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vissa beslut som man nu försöker ta i EU handlar om inskränkningar i vår äganderätt. Nature restoration law är en sådan inskränkning. Denna är bordlagd genom påverkan av våra Moderata EU politiker men kommer upp igen i höst. Då måste det finnas många Moderater på plats i parlamentet. Den tillkom för att ett flertal av Europas länder har dålig eller ingen skog. Man har ingen som ser till att brukandet sker för att förbättra skogen. I Sverige har vi sedan slutet av 1800 talet arbetat aktivt med att återplantera skogen, att sköta den efter olika regler som gjort att vi i dag har ett aktivt skogsbruk. Man upprättar en skogsbruksplan, en skötselplan för din skog som hjälper oss som markägare att få en skog som producerar bland annat virke samtidigt som den binder kol. Många är de tjänstemän som talat om hur vi ska bruka vår skog och fler är de envisa ägarna som gjort det som känts bäst för hjärtat och plånboken. Vi har ett krav på att återplantera efter en avverkning. Antingen via fröträd eller via plantering. Detta görs alltid. Frihet under ansvar.

Vi som odlar vår mark gör naturligt upp en växtodlingsplan. Vad som styr grödvalet brukar vara hur höstbruket går, vilka åkrar kan man så, för det är inte säkert att det man tänkt blir det man gör. Resten av fälten planerar man för inför våren. Saker som påverkar ens val är vilka grödor som fungerar bäst på ens mark, vilka grödor man kan leverera direkt i skörd utan avdrag på priset, vilka grödor som har bäst netto. Detta förstår den som kan sin mark bättre än tjänstemän i Bryssel. Nu vill Jordbruksverket via EU styra vår frihet att odla det som passar bäst för mig genom att tvinga 90-95 procent av oss lantbrukare att rotera 33 procent av grödorna på fälten varje år och förbjuda oss att ha samma gröda mer än 2 år i rad. Fastän försök visar att monokultur med höstvete i 50 år är den gröda som avkastat bäst torråren 2018 och 2023. Borttaget från detta krav är vallodling och ekologisk odling. Till detta finns ett krav på miljöytor, 4 procent av den areal som inte är vall. Dessa ytor får inte brukas under växtodlingssäsongen. De kan vara oplöjd mark, blommande kant zon, eller gräsbevuxen mark som inte får användas i produktionen.

I Sverige sitter folk på Naturvårdsverket, Jordbruksverket med flera myndigheter och politiker som ser till att spetsa till besluten in absurdum. Om EU säger 6 procent reduktionsplikt så sa någon 30 procent. Det ha Moderaterna och regeringen sett till att återställa. Om EU säger att noll året är år 2000 säger Sverige 1850 talet. Vi kan inte ha det så här och gå före så vi går under. Så gå och rösta så vi får in fler moderater i EU.

Moderata Landsbygdsnätverket i Uppsala län