Dåligt stöd till barn i missbruksmiljöer

Bara en procent av barn i familjer med missbruk får stöd av samhället , skriver Mona Örjes och Maria Haglund.

I Uppsala län finns cirka 12 000 barn som påverkas negativt av en förälders drickande, skriver Mona Örjes och Maria Haglund.

I Uppsala län finns cirka 12 000 barn som påverkas negativt av en förälders drickande, skriver Mona Örjes och Maria Haglund.

Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Insändare2020-05-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

320 000 barn i Sverige har drabbats negativt av en förälders drickande under sin uppväxt. Trots det fick endast en procent av dem stöd av sin kommun under 2019. Lösningar finns och med rätt insatser kan fler barn upptäckas och få hjälp att må bra. Vad väntar vi på? 

Socialtjänstlagen säger att barn ska erbjudas stöd om de är anhöriga till någon med missbruk. Men tyvärr ser inte verkligheten ut så. I Sverige drabbas cirka 15 procent av alla barn, 320 000, negativt av en förälders drickande. I Junis rapport som släpptes i början av maj svarar kommunerna att endast 3244 barn fick stöd under förra året. Det är en enda procent! I Uppsala län finns cirka 12 000 barn som påverkas negativt av en förälders drickande. Sex av länets åtta kommuner har svarat på enkäten och tillsammans hjälpte de enbart 38 barn under 2019. 

Alkoholberoende är en sjukdom som kan drabba vem som helst och som påverkar individen själv negativt, men som också får stora konsekvenser för anhöriga. Många barn i familjer med missbruk beskriver hur de blivit försummade, levt i en ständig kris och behövt sköta hem och syskon. 

Barnorganisationen Junis har undersökt kommunernas stöd till barn i familjer med missbruk årligen sedan 2004. Årets rapport är ytterligare en bekräftelse på att barn som far illa i missbrukets kölvatten inte nås av samhällets stöd i tillräckligt hög grad. I nästan två decennier har andelen barn som får stöd av kommunerna varit under fem procent. 

Barn i familjer med missbruk mår ofta dåligt nu, och är kraftigt överrepresenterade vad gäller exempelvis risk för att gå ut skolan utan fullständiga betyg och risk för att utsättas för våld och sexuella övergrepp. Vad krävs för att samhället ska inse allvaret och ta krafttag för att minska de utsatta barnens lidande? Vi vet att barn som upptäcks tidigt och får bra stöd kan gå stärkta ur en svår barndom.

I våra rapporter har vi lyft fram effektiva metoder för att upptäcka fler barn. Centralt för att lyckas är att: 

Alla vuxna som möter barn, särskilt i skolan, har kunskap om barn i familjer med missbruk.

Det finns strukturer för att kunna upptäcka barn, till exempel att man ställer frågor till alla föräldrar på BVC eller till alla elever vid hälsosamtal.

Olika aktörer samarbetar, exempelvis skola och socialtjänst samt psykiatri och stödgruppsverksamhet för barn.

Vuxna lyssnar på barnen och ser dem som experter på den egna situationen.

Det funkar!