Corona ger backlash för jämställdheten

Jämställdheten riskerar att vridas bakåt efter pandemin, skriver tolv liberaler.

Det är dags att uppskattningen för vårdanställdas arbete syns i lönekuvertet, skriver tolv liberaler.

Det är dags att uppskattningen för vårdanställdas arbete syns i lönekuvertet, skriver tolv liberaler.

Foto: Pressbild

Insändare2020-04-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När coronaviruset sveper in med full kraft i vårt land kan det vara svårt att lyfta blicken från det lidande och död den för med sig men det innebär även en dubbel backlash för feminismen och jämställdheten. Samtidigt lever vi i den bästa av tider och i den värsta av tider, i tider av stor visdom och komplett galenskap - en träffande ögonblicksbild som Charles Dickens inleder sin bok Två städer med. För vi lever i en tid där utvecklingen gått framåt och minskat analfabetism, svält och fattigdom. Samtidigt existerar ett narrativ av undergång där allt går åt helvete – ett narrativ som underminerar de framgångar världen rönt och vårt Sverige uppnått. Det är ett narrativ som satts med syfte att rulla tillbaka de rättigheter som kvinnor uppnått i Sverige och Europa. 

Det är främst kvinnor som nu står i frontlinjen och vårdar coviddrabbade på sjukhusen och i den kommunala vård- och omsorgen. Skyddsutrustning är det tyvärr stora brister på i vissa kommuner medan sjukhusen än så länge har tillräckligt. När skyddsutrustning tryter drabbas de, kvinnorna, i frontlinjen mer än andra. Sjukfrånvaron har i vissa kommuner ökat till runt 30 procent. Arbetspassen blir extremt långa vilket kortvarigt kan fungera, men i längden kommer det resultera i ännu fler kvinnor i utbrändhet och psykisk ohälsa. När ett helt land uppmanas till social distansering skapas därtill en alarmerande hög risk för kvinnor att utsättas för våld i hemmet.


Vårdyrket är dominerat av kvinnor och har under lång tid lönemässigt varit ett otacksamt arbete att utföra. Att hylla de vårdanställda som hjältar ändrar inte detta, politik är inte bara att vilja utan också att göra. Om något har denna pandemi visat vårdanställdas viktiga roll i samhället. Nu är det dags att tacksamheten också syns i lönekuvertet. Ett land utan jämlika möjligheter för kvinnor, barn och minoriteter är ingen demokrati, även om vi ekonomiskt skulle återhämta oss så kommer vi ha backat om vi inte tacklar hoten mot feminismen och jämställdheten, direkta hot mot vår välfärd, frihet och demokrati.