Byt ut chefen som anklagas för skräckvälde

EP 26/11

EP 26/11

Foto: Enköpings-Posten

Insändare2022-12-17 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidningen berättar om en chef på vård och omsorgsförvaltningen som genom mobbing, kränkningar och lögnspridning skapat ett skräckvälde bland medarbetarna. Chefen talar om ”medvetandegörandesamtal”, ett begrepp jag aldrig tidigare hört, men får mig att tänka på medeltiden. De anställda kallar samtalen för ”skämssamtal”. Bara en av medarbetarna vågar ställa upp med namn och ansikte, övriga är rädda för repressalier!! 

Chefen verkar ovetande och säger sig behöva en bild av deras upplevelse. Har hon inte bättre känsla för hur medarbetarna upplever henne som chef är man fel person och behöver omgående bytas ut. Kritiken är förödande och konkret, det måste ha gått långt innan de anställda desperat vänder sig till pressen.

När sedan förvaltningschefen Lotta Tronêt tar sin underchef i försvar med orden ” jag delar inte bilden av att det är att arbetsmiljöproblem” blir det helkonstigt. Om det inte är ett arbetsmiljöproblem vad är det då?  Fackföreningen Kommunal säger också att ”varken chefer eller politiker vill ta i det”, man håller varandra bakom ryggen och inget händer.

Detta skapar den tystnadskultur som finns i Enköping och som jag så många gånger kritiserat. Testa öppenhet, ett bra alternativ!

Googlar på begreppet ledarskap, ”Ledarskap kan beskrivas som en social process där en person engagerar andra i att genomföra en gemensam uppgift”. 

Mina egna erfarenheter av ett långt liv med ledarskap är att ledarens viktigaste uppgift är att skapa och sprida glädje på arbetsplatsen. Tillsammans med den övriga ledningen forma strategin och sedan positivt vägleda mot goda resultat. Medarbetare som trivs och har roligt överträffar sig själva och gör ett bra jobb, mycket långt från det skräckvälde som beskrivs ovan.

Åtgärden är glasklar, avsätt chefen från den nuvarande rollen, förtroendet är i botten. Förvaltningen och dess chef behöver gå igenom, och åtgärda sitt sätt att arbete. Genomför en verklig medarbetarenkät, utse en grupp medarbetare som diskuterar fram de nya formerna för ledarskap och hur man ska arbeta framåt. Förutsättningarna är goda – det kan bara bli bättre!