Bygg ut elnätet i samverkan med medborgarna

Som förtroendevald politiker anser jag att mitt uppdrag är att representera de som gett mig förtroendet därför kräver jag och Socialdemokraterna att den planerade kraftledningen mellan Munga i Västmanland och Hamra i Uppland ska grävas ner. Det skriver Johan Engwall, Fjärdhundra Socialdemokratiska förening.

Så kan det komma att se ut vid Torstuna kyrka om den luftburna högspänningsledningen dras fram där.

Så kan det komma att se ut vid Torstuna kyrka om den luftburna högspänningsledningen dras fram där.

Foto: Fotomontage

Insändare2022-09-15 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan elmarknaden avreglerades på 90-talet har el blivit en handelsvara och Sverige är det land i Europa som exporterar mest el. I Sverige är det relativt billigt att tillverka el och enkelt uttryck är vi sedan medlemskapet i EU tvingade att sälja till andra länder inom EU som vill köpa. I dessa tider med strypta gasleveranser och stoppade kraftverk runt om i EU är det många som vill köpa vilket gör att priset stiger för oss här hemma. Sverige är ett avlångt land och eftersom en stor del av elen tillverkas i Norrland behöver vi öka överföringskapaciteten från norr till söder och det är bråttom.

Svenska kraftnäts agerande i processen är anmärkningsvärt när man med gammal teknik och tvivelaktiga argument vill bygga en luftburen ledning trots ett massivt motstånd från drabbade längs sträckan. Ett argument som framförts av Svenska kraftnät är att det är fler elavbrott på markförlagd kabel men detta stämmer inte, enligt Jonny Hylander professor emeritus i energiteknik. 2017 konstaterades 0,72 fel per 100km luftledning och endast 0,42 fel per 100 km markkabel, vidare menar Hylander att det inte är korrekt att luftledningar med växelspänning behövs för säkerhet och stabilitet i nätet. "Med modern teknik kan motsvarande funktion erhållas med likspänningsöverföringar i kabel", säger Jonny Hylander.  

De lagstadgade samråd som genomförts visar sig troligen inte uppfylla Energimarknadsinspektionens krav och riskerar därför kanske behöva göras om, vilket ytterligare försenar processen. Om Svenska Kraftnät vill genomföra en snabb utbyggnad bör man lyssna på de som kräver att kraftledningen grävs ner, på så sätt får man sakägare att samarbeta, processen blir kortare och riskerar inte att hamna i en långbänk av överklaganden.

Svenska Kraftnät beräknas 2022 göra en vinst på cirka 80 miljarder och den extrakostnad som uppstår för en nergrävd kabel måst anses som ringa i kronor och ören räknat samtidigt som samhällsvinsten för turistnäring och boende är enorm!
Den senaste tiden har det framkommit att fler politiska partier vill att kraftkabeln grävs ner därför vill vi Socialdemokrater att Enköpings kommunstyrelse skyndsamt tar ett brett förankrat beslut och kräver det av Svenska Kraftnät, för sina medborgare, för Sverige och för att hjälpa ett Europa i krig att bli kvitt sitt gasberoende från den lilla galna mannen i öster.