Bygg en till rastgård för hundar i Enköping

Under den tid jag bott i Enköping har flera hundägare, inklusive undertecknad, varit i kontakt med kommunen med önskemål om en till rastgård för hundar. Jag har fått dålig respons eller ingen alls. Det skriver Eva Hallberg.

Enköpings kommun har 6 265 hundar registrerade enligt insändarskribenten.

Enköpings kommun har 6 265 hundar registrerade enligt insändarskribenten.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Insändare2022-05-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den befintliga rastgården har inte alltid varit välskött även om det nu har skett en förbättring, men det luktar fortfarande avlopp. Den ligger också avsides och det är nödvändigt att ha bil för att ta sig dit. Inte så bra miljömässigt.

Om man jämför oss med en närliggande kommun, Håbo, så har de 2 972 registrerade hundar. Två hundrastgårdar finns; en på 1000 kvm och en på 1000/ 500 kvm - ett område för större och ett för mindre hundar.

Enköpings kommun har 6 265 hundar registrerade. Pandemin har också radikalt ökat hundägandet.

I min kontakt med kommunen har jag givit olika förslag på mark som kommunen äger och sköter. Jag har också erbjudit mig att visa områdena för ansvarig, men inte fått något svar. Alls.

Jag har också kollat intresset med de hundägare jag möter och många är intresserade och kan tänka sig en förening med medlemsavgift. 

De områden jag föreslagit är dels en stor plan som ligger nära Gånsta förskola och några hundra meter längre bort ett stort område mellan Blåvingegatan och Husbergs Robinssonskola. Den senare har jag fått besked från kommunen att marken är planerad, men inte fått veta till vad. De som bott här länge säger att det sett likadant ut i över 25 år.

Det här är mark som sköts av kommunen när det gäller gräsklippning.

Det finns ytterligare tänkbara områden vid den lilla slalombacken vid den sk Pilotbacken. Möjligheterna är alltså många.

Jag behöver inte beskriva den glädje och friskvårdseffekt som hundar ger. En hundrastgård ger ytterligare möjligheter. Bra för hundar, bra för hundägare, men det kan också ge goda spinoffeffekter.

Lära barn att umgås på ett bra sätt med hundar; bjud in skolklasser och visa / undervisa.

Det finns ofta en utbredd hundrädsla bland våra invandrade vänner och också ibland även om man är född i Sverige. Den hundkultur vi har kan tyckas märklig för andra kulturer. Att lära sig att hantera hundar (och hundägare:-)) kan vara en bra kunskap att ta till sig av. Jag jobbade med ett projekt på annan ort med somaliska kvinnor och hundhantering. Det gav både god kunskap och överbryggade kulturskillnader.

Jag har full förståelse för att man ekonomiskt prioriterar annat i kommunen, men med tanke på att detta ändå är en ringa kostnad med stor effekt på många plan, så ber jag att detta önskemål tas på allvar.