Bristande språkkunskaper går att rätta till

Det behövs fler personer inom äldreomsorgen, men givetvis måste du kunna kommunicera med de boende, skriver Svante Forslund.

Det behövs fler personer inom äldreomsorgen, men givetvis måste du kunna kommunicera med de boende, skriver Svante Forslund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2019-12-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Dottern till den ökande äldre befolkningen 18/12

Klart att man måste kunna kommunicera med de boende äldre om man jobbar i äldreomsorgen. 

Det jag försöker beskriva är som även regeringen nyligen inrättade välfärdskommissionen, där en av dess viktiga prioriteringsområdena är att få till en hållbar kompetensförsörjning och en god arbetsmiljö i välfärdssektorn. Vi måste även få till effektivt nyttjande av offentliga resurser.

Befolkningssammansättningen i Sverige förändras och vi blir fler barn och fler äldre, som är en vinst för vårt välfärdssamhälle, men det innebär också att vi kommer att behöva prioritera hårt för att mer resurser ska gå till just välfärden och att det behövs smartare sätt att arbeta.

Vi måste och som jag också försöker beskriva är att genom arbetsförlagda utbildningsinsatser utbilda personer som kan göra skillnad på bland annat äldreboenden och skola. All forskning gör gällande att den bästa integrationsinsatsen och inlärande av svenska språket är just på en arbetsplats.

Det finns faktiskt just nu arbetslösa pedagoger och sjukvårdspersonal som har en utbildning från andra länder men som inte har kommit så långt i svenska språket, men jag menar att just där ska och kan arbetsplatser, privata som kommun och stat vara extra ”hjälpsamma” att möjliggöra detta med än mer yrkessvenska för att snabbare kunna komma in på en ordinarie arbetsmarknad.

Alla är vi ansvariga för hur samhället ser ut och fungerar.  Att inte försöka och möjliggöra det som innebär att fler kommer in i jobb, blir självförsörjande och slipper ett försörjningsstöd i någon form är inte etiskt försvarbart, inte som du uttrycker det att om man har bristande språkkunskaper, för det kan man lära sig!

Men det är som du så riktigt beskriver att äldreomsorgen är ett betungande arbete för omsorgspersonal och innehåller en tung arbetsbörda i många fall. Det är därför jag vill att det ska bli fler händer på våra arbetsplatser, men naturligtvis med personer som har en kommunikativ förmåga och som kan göra skillnad för verksamheterna.

Hoppas jag förklarat bättre denna gång vad jag försökte beskriva i förra inlägget.

Med hopp om en god jul o gott nytt år!