Bråttom att lösa klimatfrågan

"Att det är bra för klimatet att producera el och värme från biobränslen som ENA Energi gör, det är ställt utom all tvivel", skriver Torbjörn Claesson, vd.

"Att det är bra för klimatet att producera el och värme från biobränslen som ENA Energi gör, det är ställt utom all tvivel", skriver Torbjörn Claesson, vd.

Foto: Anders Jagemo/arkiv

Insändare2021-10-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Peter Anderssons insändare.

Det är bråttom att lösa klimatfrågan. Därför kan Enköpingsborna vara stolta över att ENA Energi och våra kunder inte alls bidrar till ökade koldioxidhalter i atmosfären. När ENA Energi eldar biobränslen eldar vi övervägande returträ från byggavfall. Vi eldar även en mindre mängd grenar, toppar, bark och spån som blir över när man skördar skog, sågar plank eller gör pappersmassa. Ibland eldar vi flisad stamved. Det är så kallad energived av andrahandskvalitet som inte duger för skogsindustrin. Det kan vara stamved som skadad på något vis till exempel av rötsvamp eller barkborrar.

Alla kraftvärmeverk i EU får utsläppsrätter. När man eldar fossila bränslen måste man lämna utsläppsrätter till myndigheterna som matchar den fossila bränsleanvändningen. Eftersom ENA Energi nästan inte alls använder fossila bränslen, kan vi sälja utsläppsrätterna på marknaden. Visst släpper biobränslen ut lika mycket koldioxid som fossila energislag när vi eldar dem. Poängen med att elda biobränslen är att deras utsläpp redan räknas inom systemet för växande skog, Land Use Land Use Change and Forestry, LULUCF. Om vi inte eldade dem skulle de ändå ligga och förmultna i skogen. 

Det finns faktiskt väldigt mycket mer energi att hämta i skogen som idag bryts ner och släpper ut sitt koldioxid men till liten nytta. I Sverige ökar mängden skog år från år, trots att vi eldar biobränslen så ökar lagret med mer än 40 miljoner ton koldioxid om året. När vi eldar biobränslen följer vi de hållbarhetskriterier som EU har beslutat om. Ett krav för att uppfylla hållbarhetskriterierna är att kolförrådet i skogen ökar i den region som kraftvärmeverket hämtar biobränslen. När ENA Energi eldar biobränslen gör vi alltså en god klimatinsats och är ett gott föredöme för andra energiföretag i Europa. Om man ska använda kalhyggen eller inte är en skogsbruksfråga. Skogsexperter och data visar att det växer bättre med kalhyggesmetoden än andra metoder. Och skogens klimatförmåga styrs av hur bra den växer och kan samla in koldioxid. En del skogsexperter liknar kalhyggen vid skogsbrand och menar att den inte har så stor inverkan på biologisk mångfald. Det behöver säkert forskas mera på den frågan men att det är bra för klimatet att producera el och värme från biobränslen som ENA Energi gör, det är ställt utom all tvivel.