Vi håller med om att Fagerskogen är en fantastisk plats att vara i. Fagerskogen har varit särskilt drabbad av granbarkborren och här försöker vi hitta en balans mellan att behålla den biologiska mångfalden i skogen samtidigt som vi jobbar med att det ska vara en säker plats att vistas i.
Den biologiska mångfalden är viktig och att spara död ved i skogen är prioriterat i Enköpings kommuns skogar. I de områden som har högst biologisk mångfald, som till exempel där vi hittat flera olika sällsynta och rödlistade arter har vi inte gjort några skogsåtgärder alls eller så har vi tagit större hänsyn kring dessa delar.
Men det är också viktigt att man kan komma fram i skogen för friluftslivets och säkerhetens skull. Särskilt viktigt är detta förstås längs elljusspår, leder, banvallen och de större stigarna. Där är vår bedömning att man behöver göra åtgärder i form av att vi plockat ut en del död gran men också lämnar högstubbar och död ved i skogen.
Skogsstyrelsen uppskattar att så många som 30-50 procent av granbarkborrarna övervintrar i barken på de nyligen döda granarna. Att ta bort dessa granar kan alltså minska risken för nya angrepp av granbarkborre.
I skogen norr om Bodavägen har vi tagit bort en hel del gran närmast bebyggelse och en bit in i skogen. En del av dessa har tappat barren och är döda medan andra granar fortfarande ser gröna ut men kommer att dö.
För att minska risken för ytterligare angrepp valde vi att avverka nu under vår-vintern. Här har det tyvärr uppstått en hel del körskador som vi beklagar djupt.
Vi ska försöka laga skadorna så gott det går och även återställa stigen med dess skador. Vi hoppas Enköpingsborna och alla arter som trivs i Fagerskogen ska få göra det i lång tid framöver.