Biogas från matavfall är smart

Av en påse matavfall  kan man göra biogas som räcker i 4 km för en vanlig personbil, skriver Kenta Hällbom

Av en påse matavfall kan man göra biogas som räcker i 4 km för en vanlig personbil, skriver Kenta Hällbom

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-06-03 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Sören Eriksson (1/6) 

Du efterfrågade statistik Sören och av en påse matavfall kan man göra biogas som räcker i 4 km för en vanlig personbil.

För att miljöpolitiken ska vara effektiv måste den bidra till att flera miljömål uppnås samtidigt. Det gör biogasen. Avfall och restprodukter från hushåll, jordbruk och industrier blir värdefulla resurser i form av klimatsmart bränsle och ekologisk gödsel, samtidigt som miljö- och hälsofarliga utsläpp minskar. Det är cirkulär ekonomi i praktiken. 

Vafabs biogasanläggning ligger i Västerås (dit Enköpings matavfall hämtas). Där rötas matavfall från hushåll och restauranger tillsammans med paketerat och opaketerat livsmedel, samt fettavskiljarslam från storkök. Genom rötningen kan man framställa både biogas och biogödsel.

Biogasen används som ett miljövänligt lokalproducerat fordonsbränsle till personbilar, bussar och renhållningsfordon. Biogödseln används av lantbrukarna som organisk växtnäring på åkrarna i Mälardalen. Genom att ta tillvara på matavfall och fettavskiljarslam skapas ett miljövänligt kretslopp av energi och växtnäring.

Att köra sitt fordon på biogas istället för på ändliga drivmedel som bensin eller diesel är en klimatnytta på flera plan. Den koldioxid som bildas när gasen förbränns bidrar inte till växthuseffekten då kolet redan finns i omlopp i naturen ovan jordskorpan. Biogas kan per energienhet minska koldioxidutsläppen med cirka 80 procent jämfört med fossila drivmedel. När biogasen utvinns av gödsel minskar metanläckaget från gödselstackar och leder till en ytterligare minskning av växthusgaser, ända upp till 180 procent.

De rötrester som uppstår vid biogasproduktion kan återföras till jordbruket som ekologiskt biogödsel. Viktiga näringsämnen återförs då till jordbruket och kretsloppet sluts. Det minskar behovet av mineralgödsel och uttaget av den ändliga resursen fosfor som börjar bli en bristvara. Biogödsel förbättrar jordens kvalitet och minskar kväveläckaget från jordbruket.