Begravningar en viktig samhällsuppgift

Kyrkogårdarna ska skötas effektivt och med höga miljöambitioner och skapa trygghet för besökarna, skriver Eva-Britt Barchéus och Mats O Karlsson.

I kyrkovalet utses 35 ledamöter i kyrkofullmäktige varav några kommer att få särskilt ansvar för begravningsverksamheten i ett kyrkogårdsutskott, skriver Eva-Britt Barchéus och Mats O Karlsson.

I kyrkovalet utses 35 ledamöter i kyrkofullmäktige varav några kommer att få särskilt ansvar för begravningsverksamheten i ett kyrkogårdsutskott, skriver Eva-Britt Barchéus och Mats O Karlsson.

Foto: Adam Ihse/TT

Insändare2021-09-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla dör och begravs

Svenska kyrkan är den största medlemsorganisationen i det svenska samhället. Omkring halva befolkningen är medlemmar och fler än 5 miljoner har rösträtt i kyrkovalet den 19 september. I Enköpings pastorat har cirka 22 000 personer rösträtt och även 16- och 17-åringar kan rösta.

En kyrklig huvuduppgift är att ge stöd till människor i nöd och utsatthet. Inom sjukhuskyrkan finns diakoner och präster till hands för sjuka och anhöriga som vill ha stöd för samtal och andakt. Efter en anhörigs död inbjuds till sorgegrupper där deltagarna får hjälp att bearbeta sin sorg.

En viktig samhällsuppgift som staten uppdragit till Svenska kyrkan att sköta är begravningsverksamheten. De dödas kroppar ska tas om hand på ett värdigt sätt och ges ett sista vilorum. Begravningsverksamheten är till för hela befolkningen oavsett om man har en tro eller inte och oberoende av etnisk tillhörighet. Det är ett stort förtroende som kyrkan fått att sköta denna viktiga och grannlaga verksamhet på ett professionellt sätt där stor hänsyn tas till etik och värdighet. Verksamheten finansieras av begravningsavgiften som alla skattskyldiga betalar. 

I Enköpings pastorat finns 27 kyrkogårdar/begravningsplatser med över 10 000 enskilda gravplatser och därtill många minneslundar. Skötseln av den enskilda gravplatsen är gravrättsinnehavarnas ansvar, medan kyrkogårdsförvaltningen har hand om de allmänna delarna som gräsytor, gångar och murar. Som en service till gravrättsinnehavare erbjuder pastoratet mot självkostnad skötsel av gravplatser.

Omkring 350 gravsättningar sker varje år inom pastoratet. Hälften väljer att sprida askan i en minneslund, en tredjedel gravsätts i urngrav, knappt 10 procent vardera gravsätts i kista eller på en askgravplats - ett mellanting mellan urngrav och minneslund. På en askgravplats finns en namnbricka och plats för vas för snittblommor och en ljuslykta.

I kyrkovalet 19 september utses 35 ledamöter i kyrkofullmäktige varav några kommer att få särskilt ansvar för begravningsverksamheten i ett kyrkogårdsutskott. En kyrka för alla, Eka, anser att skötseln av kyrkogårdarna är en viktig uppgift som ska skötas effektivt och med höga miljöambitioner och skapa trygghet för besökarna. Våra kyrkogårdar ska vara värdiga platser för sorgearbete och för att minnas dem som lämnat jordelivet.

Eva-Britt Barchéus och Mats O Karlsson, kandidater på EKA:s valsedel i kyrkovalet