Befolkningsökningen är elefanten i klimatrummet

I klimatdebatten nämns så gott som aldrig den explosionsartade befolkningstillväxten som ett problem, skriver Sten Eurén.

Ju fler människor vi är, ju större miljöproblem och konflikter får vi att hantera, skriver Sten Eurén.

Ju fler människor vi är, ju större miljöproblem och konflikter får vi att hantera, skriver Sten Eurén.

Foto: Michael Sohn/TT

Insändare2021-11-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det frågas dagligen i nyhetsprogram på radio och TV, i sociala medier, och andra medier om vad vi kan göra för att förbättra klimat och miljö. En del säger att vi borde lyfta blicken från det rent nationella perspektivet och se mer till de globala utmaningarna. Barn, Greta med flera säger: Lös det här åt oss, rädda klimatet et cetera, som om det vore en "quick fix".

I det globala sammanhanget nämns en mängd problem, global uppvärmning, plast i hav och på land, koldioxidutsläpp et cetera. Dock nämns så gott som aldrig den explosionsartade befolkningstillväxten som ett problem. Vi lever faktiskt mitt i ett sådan, men förmodligen kan och vill inte någon ta sig an den elefanten i rummet, det ger antagligen för många negativa vibbar. "Föröken eder", tycks vara inbyggt i våra gener precis som hos alla djur.

Faktum är att under de senaste 75 åren har jordens befolkning mer än fördubblats och det gäller även i Sverige. Ur ett evolutionsperspektiv en dramatisk förändring, som skapat många problem. Det tog 100 000-tals år för människan att nå den befolkning vi var 1900, nu är vi redan cirka 5 gånger fler och ökningen fortsätter. Det finns flera bud på att tillväxten skall stanna av. Varför? Pandemier eller något slags trolleritrix? Uppgifter som förekommer är 11 miljarder, 9 miljarder med flera bud, men inte någon vet. Det innebär ändock ca 3 miljarder fler än vi är idag.Om ökningen fortsätter i samma takt som hitintills så pekar det mot ca 15 miljarder år 2100! En förmodligen ohanterlig situation. 

Om vi vill skapa en tillfredställande framtid för kommande generationer, så måste vi föra in antalet människor som en parameter i ekvationen om framtiden och i debatten om den. Vi behöver ett kort, medellångt och långsiktigt perspektiv samtidigt. Det är självklart att ju fler människor vi är, ju större miljöproblem och konflikter får vi att hantera. De miljöinitiativ som tas idag för att förbättra klimat och miljö ger vissa små förbättringar men endast kortsiktigt.

Balansen på jorden är väsentligt rubbad av människan. Varför, jo därför att vi kan, och inte tycks kunna sluta att ta för oss.Ska kommande generationer ges bättre förutsättningar, måste vi se befolkningsexplosionen, det är utan tvivel den som driver på klimat- och miljöproblem. För in detta i debatten, även om det känns omöjligt.  Att hejda ett skenande klimatproblem handlar slutligen om att hejda ett skenande antal människor.