Jul, nyår och trettonhelg är förknippat med god mat. Skinka, kålrotsskinka, köttbullar, Janssons, rödbetssallad, dopp i grytan - vad som än finns på julbordet är en enkel klimatinsats: ät upp maten.
Klimatdebatten har länge handlat om vad vi äter - större fokus måste riktas mot att sluta slösa och slänga mat.
Klimatutsläppen från den mat som slängs i Sverige varje år är stora - hela två miljoner ton koldioxid. Alla led i hela livsmedelskedjan har ansvar. Från bonden, livsmedelsföretaget, matvarubutiken och hushållen. Även om den största delen av matavfallet uppkommer i hushållen, omkring 97 kilo per person och år så är det inte den enskilde konsumenten som är “boven”. Du rår inte för att förpackningsstorlekarna är för stora, eller att lockpriser får dig att köpa ett överflöd som aldrig kommer till munnen.
Om det globala matsvinnet vore ett land, skulle det vara världens tredje största utsläppare av växthusgaser. Beräkningar visar att det globala matsvinnet skulle kunna föda 3 miljarder människor. En tredejedel av den mat som produceras globalt, hamnar aldrig i någons mage.
Att minska matsvinnet ger minskade klimatutsläpp men också minskad övergödning av sjöar och hav, mindre hot mot biologiska mångfalden, mindre giftspridning mm. Mer svenskt och ekologiskt på tallriken minskar också många miljöproblem.
Svinnet uppkommer alltså i alla led, från jord till bord. Det pågår ett omfattande och gediget arbete hos våra myndigheter - Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket och i livsmedelssektorn. För större genomslagskraft behövs tydligare politisk styrning. Därför ökar nu satsningarna i statsbudgeten mot matsvinn.
Det är få förunnat att på riktigt känna matens ursprung. Ha klappat om grisen, smekt det solvarma vetet på åkern intill, tittat in det lugna koögat. Kanske skymmer de täta raderna av varor i stormarknaderna, landskapen, vattendragen, djuren och människorna bakom produkterna.
Grunden till matsvinnet finns i överproduktion, som driver överkonsumtion. Det är helt orimligt att fortsätta utveckla ett industriellt jordbrukssystem som leder till matsvinn och samtidigt till ohälsa bland befolkningen och allvarlig miljö- och klimatpåverkan.
Grundläggande för framtiden bör vara att det som produceras också konsumeras.
Det diskuteras alltför lite hur jordbruk, livsmedelsindustri och dagligvaruhandel kan minska onödig produktion och försäljning.
Det pratas mycket om att kött har en stor klimatpåverkan. Ett sätt att minska påverkan är att ta tillvara mer av det djuret producerar. Passa på nu i jul! Leverpastej, tunga eller grisfötter på julbordet är ju ett exempel bättre resursutnyttjande. Missgynna inte äldre släktingar dessa delikatesser - hylla dem som miljöhjältar!