Hallå alla Enköpingsbor, hänger ni med i kommunens utveckling?
Enköping är en av de kommuner som har Sveriges största befolkningsökning. Klarar vi det, och vilka blir konsekvenserna?
Frågorna ställs på sin spets nu när båda sidorna av doktor Westerlunds gata mot Västerås står inför en radikal förändring. I området där nästan ingen bor i dag planeras massor med höga hus, minimal utemiljö och uppemot tusen nya lägenheter. Nästan hela Örsundsbro ska få plats där. Blir det bra?
Sex företrädare för det politiska minoritetsstyret hyllade nyligen i EP denna hårdexploatering. M,C,L,KD och MP ser inga som helst problem med den här utvecklingen. Trots att inte ens den förskola som ska byggas får tillräcklig utemiljö.
Som ett renodlat lokalt parti anser Nystart Enköping att Enköpingsbornas långsiktiga behov ska styra, inte exploatörernas kortsiktiga avkastningsintresse. Enköping ska växa utifrån våra egna behov och vår egen finansiella förmåga. Vi behöver diskutera hur snabbt vi vill växa. Och vad det är som styr.
För det kostar att växa. Förskolor, skolor, omsorgsboenden och infrastruktur måste byggas. Fritidsaktiviteter, kultur och annat som inte är lagstadgat kanske vi inte får råd med. Är vi beredda att höja skatten för att vi växer för fort?
Något måste vi ha lärt av de sociala problem som 1960-talets betongförorter skapade. Socialnämnden påpekar att de fyra detaljplanerna inte kan bedömas enskilt, utan behöver ses i ett sammanhang. Nystart instämmer och kräver att en modell över hela området ställs ut.
Barnperspektivet behöver också beaktas bättre. Vi borde lyssna mer på dem som bor i närområdet, och tänka mer på framtidens barn - de som kommer att bedöma oss.
Nystart har föreslagit plex-utskottet att ordentliga medborgardialoger ska hållas innan fler detaljplaner längs gatan kan godkännas. Området är för stort och viktigt för att enskilda remissrundor ska vara tillräckliga. Särskilt som pandemin gjort det svårare att ta del av underlagen i en delvis nedstängd kommun.
Än har vi inte fått någon respons på vårt förslag om större öppenhet, trots att ökad delaktighet är ett fullmäktigemål och kommunen får bottenbetyg av Enköpingsborna när det gäller att påverka beslut.
Det är nu du kan påverka utvecklingen. Titta på kommunens hemsida, fråga på biblioteket, kontakta en politiker, skriv insändare!
Hur vill du att Enköping växer?