Regeringen, med stöd av Centerpartiet, har föreslagit att lätta på strandskyddet eller rättare, att försämra tillgången till våra stränder. Det skulle bli enklare att få bygga inom strandskyddat område på landsbygden. I tätortsnära områden skulle det bli svårare. Regeringens förslag till försämrat strandskydd, som var en kompromiss, stoppas nu av oppositionen (M, SD, KD och V) i riksdagen men, undantaget V, inte till förmån för ett bevarat strandskydd. Majoriteten inom oppositionen vill att strandskyddet görs om i grunden. Motståndet mot strandskyddet och frågan om strandskyddets differentiering kommer att leva vidare. M och SD vill, till exempel, helt ta bort det generella strandskyddet om 100 meter.
Förra gången strandskyddet ändrades var motivet landsbygdsutveckling i strandnära områden (LIS-områden), men dessa områden bidrog inte till någon utveckling av landsbygden. I det nu stoppade förslaget talar man om strandnära utvecklingsområden. Sådana områden med minskat strandskydd till 25 meter, skulle enligt förslaget bidra till landsbygdens utveckling. Men om landsbygden skall utvecklas är det väl frågor om arbetstillfällen, kommunikationer och service som gäller före rätten för ägare av strandfastigheter att själva få bestämma om hus får byggas eller inte.
Fritidsbebyggelse har en tydlig koncentration till kuster och insjöar med öppna stränder. Professor Per Brink vid Lunds universitet påtalade redan på 1960-talet ”att trycket på de mest åtråvärda strandområdena ökar och den ekonomiskt starke prioriteras ofta över dem som vill bevara till glädje och nytta för nuvarande och framtida generationer” (Svensk natur av idag, 1962). Allmänhetens tillgång till ännu fria och attraktiva stränder för bad, friluftsliv och natur är mer brännande idag, då vi har blivit många fler som söker tillgång till fria och attraktiva stränder.
Även om regeringens förslag till ändrat strandskydd nu stoppades kommer frågan om att förändra eller försämra strandskyddet att aktualiseras på nytt framöver. Det nuvarande generella strandskyddet om 100 meter har i hög grad betydelse för vårt lands natur och för allmänheten, och det fungerar i huvudsak på ett bra sätt. Majoriteten (80–90 procent) av ansökningar om dispens från strandskyddet beviljas av länsstyrelserna (Naturvårdsverkets uppföljning 2013 – 2021). Naturskyddsföreningen har skrivit en läsvärd rapport om strandskyddets betydelse Det svenska strandskyddet. Läs den!