Det är viktigt med bra mat för äldre, vilket innebär närproducerade livsmedel. En trevligare måltidsmiljö vilket gör att maten smakar bättre och det går lättare att äta. Varje kommun borde medverka till att det blir verklighet. Ett måltidslyft behövs för att förverkliga det, menar jag.
På äldre dagar är det särskilt viktigt med bra och näringsrika måltider. Detta för att bland annat förebygga ohälsa, undernäring, sjukdomar, fallskador och ett ökat behov av vård. Bra måltider är dessutom av stor vikt för livskvalitet och självbestämmande på äldre dagar. Att satsa på bra måltider för äldre är därmed även positivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
Trots det hör vi på flera håll talas om kalla och tråkiga matlådor inom hemtjänsten, äldre som tvingas äta ensamma, att äldre inte har möjlighet att välja mellan olika rätter eller om i det närmaste oaptitlig mat som serveras inom omsorgen. Samtidigt ska det understrykas att det finns kommuner runt om i landet som arbetar aktivt i frågan, har dietister och en välgenomtänkt strategi för bättre äldremåltider.
Arbetet för bättre äldremåltider behöver tas på större allvar. Livsmedelsverket rekommenderar bland annat att måltiderna inom äldreomsorgen lägger fokus på äldres individuella behov och önskemål, inflytande, trivsam miljö, måltidssällskap, matkvalitet och mellanmål. För att detta ska kunna uppnås är det viktigt att fler kommuner satsar på att ge äldre möjligheten inte bara till bättre måltider och livskvalitet utan också till mer inflytande över sina måltider. Här har Enköpings kommun en gyllene chans att gå före och bli en förebild för andra kommuner. Det kan handla om att anställa dietister, ta in fler leverantörer av maten inom hemtjänsten och att arbeta strategiskt för att förebygga ohälsa och undernäring. Men det kan behövas ekonomiska morötter för att kommuner ska börja satsa på bättre äldremåltider.
För att maten i det offentliga ska förbättras är det avgörande att offentliga upphandlingar lägger större vikt vid kvalitet än vad som ofta sker idag. Ungefär hälften av maten som serveras i det offentliga är importerad. Ibland med en bortförklaring att det är ekologiskt. Ofta tas vid upphandlingar större hänsyn till pris än kvalitet, djurskydd och miljö. Det är inte rimligt att det offentliga ställer stränga krav på landets livsmedelsproducenter när det offentligas egna upphandlingar sedan inte lever upp till samma kravnivå. Maten som serveras i det offentliga bör i större utsträckning sträva efter att vara närproducerad. Det ger möjligheter inte bara till bättre kvalitet på maten i det offentliga utan också till företagande och jobb runt om i landet.