Afghanistans skolflickor behöver vårt stöd

Framtiden för en generation flickor står på spel. Organisationer på plats i Afghanistan vittnar om att barnäktenskap blivit vanligare när skolor hållits stängda, samtidigt som fattigdomen ökat. Det skriver Lina Mälberg för SAK:s lokalförening i Uppsala.

En skola för handikappade i Kabul som drevs med stöd av svenska Rädda barnen 2010.

En skola för handikappade i Kabul som drevs med stöd av svenska Rädda barnen 2010.

Foto: Oscar Stenström

Insändare2023-04-08 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För andra året i rad har skolåret i Afghanistan börjat utan flickor i klassrummen över årskurs sex. 
Hundratusentals flickor sitter nu hemma med sina drömmar krossade. Innan talibanerna tog makten gick utvecklingen snabbt framåt för flickors och kvinnors rättigheter. Flickor drömde om att bli journalister, ingenjörer, läkare eller domare. Piloter, poliser och ambassadörer – kvinnorna krossade glastak efter glastak. Först märktes skillnaden i städerna, men även på landsbygden spirade hoppet om en bättre framtid när miljoner flickor gick i skolan. 

När talibanerna tog makten sänkte sig ett mörker över Afghanistan. Först sades det att flickskolor stängdes av säkerhetsskäl, men nu har 18 månader gått och löftena om att öppna skolorna för tonårsflickor igen ekar tomma. Sedan december är även universiteten stängda för kvinnor. 

Framtiden för en generation flickor står på spel. Organisationer på plats i Afghanistan vittnar om att barnäktenskap blivit vanligare när skolor hållits stängda, samtidigt som fattigdomen ökat. Kvinnor utan utbildning löper större risk för att utsättas för våld i hemmet, fattigdom och hälsoproblem. 

Tack vare svenskt stöd kan 80 000 flickor gå i skolor som drivs av Svenska Afghanistankommittén (SAK), de flesta i årskurs 1–6. I vissa områden kan SAK:s skolor fortsätta vara öppna även i högre årskurser, tack vare lokala överenskommelser. Men även SAK drabbas av talibanernas inskränkningar av flickors rätt till utbildning och allt fler skolor hålls stängda. Där det inte går att undervisa flickor kommer SAK att pausa utbildning även för pojkar. Att erbjuda utbildning bara till pojkar skulle vara oförenligt med såväl SAK:s principer som kraven på det svenska biståndet. 

Trots alla hinder är en ljusglimt att det finns ett starkt stöd för utbildning på den afghanska landsbygden. Föräldrar och bybor försöker påverka lokala beslutsfattare för att tonårsflickor ska få gå tillbaka till skolan. Sverige och andra länder måste fortsätta ge stöd till den utbildning som fortfarande finns för flickor, och till dem som står upp för flickor och kvinnors rättigheter. Varje flicka som får gå i skolan är ett litet steg på vägen mot ett mer jämställt Afghanistan!

Du kan vara med och stötta flickorna genom att engagera dig i SAK:s lokalförening i Uppsala.