Mats Alvemark har under hösten skrivit några tänkvärda insändare om skolan. Det är helt rätt att kommunen behöver göra stora ansträngningar för att minska segregationen. Två faktorer bidrar mer än andra nämligen, fritt skolval och boendesegregationen. Vad gäller fritt skolval så är det inget vi i kommunen kan besluta om. Vi Socialdemokrater skulle mer än gärna medverka till en annan ordning.
Mats radikala förslag om omfördelning av elever med annat modersmål än svenska går helt enkelt inte att genomföra. Jag håller fullt ut med honom om att det skulle vara bra med en annan sammansättning av klasserna både för undervisning och fritid och för sammanhållningen i samhället. Kommunen måste i stället göra och gör särskilda insatser för eleverna på Enögla och (S) vill också att hela bostadsområdet runt skolan blir föremål före en särskild insats. Det är inte bara skolan som ska ta ansvar för integrationen – det ska hela kommunen göra
Frågan om skolpengen är ur kommunal synpunkt enklare. Den bestäms av kommunala budgetbeslut. Skolpengen i Enköping har minskat i relation till andra kommuner kan nu konstateras. Detta måste rättas till de närmsta åren. Vi är beredda att i kommande budgetar skjuta till mer till skolan så att Enköping ligger i nivå med andra kommuner.
(S) föreslog i budgeten för 2020 att ca 10 miljoner mer skulle gå till utbildningsnämnden. Tyvärr fick vi inte gehör för det utan de fem partier (M,C,L,KD och MP) drev igenom sitt budgetförslag. Det kunde vi göra genom att minska kostnaderna för administration.
Det finns nämligen ytterligare område som kräver omtänkande, hela den kommunala administrationen och den ökade administrationen relativt kärnverksamheten och relativt andra kommuner. Utbildningsnämnden engagerade i våras en person som fick i uppdrag att granska de administrativa resurserna. Man konstaterade att Enköpings kommun har, relativt andra kommuner, större administration och ledningsresurser men att utbildningsförvaltningen har en relativt liten administration.
Skolan förefaller ha skyddat kärnverksamheten medan andra delar av kommunen inte varit lika varsamma. Genom att läsa årsberättelserna kan man konstatera att administrationens kostnader har ökat med 28 procent och kärnverksamheten (till exempel skola och socialtjänst) har ökat med 9 procent under perioden 2013 – 2018.