M+C+S+SD och en ledamot från MP beslutade i Kommunfullmäktige (KF) 13 juni att även de partier, M+C+S, som redan har kommunal-/oppositionsråd, heltidspolitiker, från januari 2023 också ska få ersättning till att arvodera gruppledare. Det ska vara bra för demokratin är ett argument. Jag vet bättre sätt att förbättra demokratin i vår kommun.
Partierna NE, V och L samt en ledamot från KD och MP röstade mot.
Jag gav exempel i EP, 6 och 15 juli, på omställningsstödet våra politiker kan få när de lämnar sina uppdrag, som kostar oss skattebetalare miljontals kronor. Efter beslutet 13 juni kommer fler politiker framöver att få ta del av stödet.
Gruppledararvodet är per månad 5 000 kr i grundbelopp, en nyhet som införs, plus 4 290 kr (6 % av basarvodet 71 500 kr) per mandat partiet har i KF.
OBS. Siffrorna i detta exempel gäller mandatfördelning i KF 2022. Hur det blir efter valet återstår att se. Vad basarvodet blir 2023 beror på vilken arvodesökning riksdagsledamöterna får.
S har 13 mandat = 60 770 kr varje månad, M 11 mandat = 52 190 kr, C 6 mandat = 30 740 kr som ges till en, eller fördelas på flera, gruppledare i partiet.
Gruppledarna får också sammanträdesarvode. Jag tror det är många anställda i kommunen som tycker att det är skaplig lön för ett ”deltidsjobb”.
Arbetsgivaravgifter och pensionsavsättning tillkommer.
Omställningsstöd ges till de som har månadsarvode på 40% = 28 600 kr eller mer av basarvodet.
Ordförande och vice ordförandes arvode kommer höjas från 16 till 30% respektive från 8 till 15%, vilket möjliggör för ännu fler att passera gränsen på 40%.
Även sammanträdesarvode och partistöd ökas.
Min fråga jag ställde i EP 6 juli kvarstår till arvodeskommitténs ordförande eller annan som har vetskap, har ni räknat på omställningsstödets kostnadsökning på grund av detta - vad kom ni i så fall fram till?
Kommunstyrelsen (KS) ska under hösten ta fram ett förslag till bestämmelser om pension till förtroendevalda. Jag hoppas KS också ser över omställningsstödet och återinför ”raden som föll bort”, att redan från dag ett ska stödet samordnas med annan förvärvsinkomst.
Den förtroendevalde ska då varje månad redovisa sina inkomster.
Det står också i beslutet, för att få stödet förutsätts att den förtroendevalde själv aktivt verkar för att få ett nytt arbete med egen försörjning. Rätten till att erhålla ekonomiskt stöd upphör om den förtroendevalde inte aktivt medverkar till det.
Viktiga ord för kommunen att noga följa upp.