Midsommar på Härled

I fredags firade ett tusental barn och vuxna midsommar på Härledgården i Torstuna – en tradition som ortens hembygdsförening förvaltat sedan början av 1950-talet. Ansvaret för midsommarfesten cirkulerar mellan socknens 36 byar indelade i 7 rotar. I år var det byarna Nibble, Tibble, Rung och Kålsta som stod för de praktiska arrangemangen.

Foto:

Torstuna2017-06-28 06:00

Inledningsvis hälsade hembygdsföreningen festdeltagarna välkomna till midsommarfirandet och tackade årets arrangörer för allt arbete de lagt ner. Därefter restes majstången och festdeltagarna sjöng nationalsången.

Stefan Löfgren och Lars Wall underhöll medryckande med sång och musik och fick festdeltagarna att sjunga med i flera av låtarna, som till exempel i ”Idas sommarvisa” och ”Öppna landskap”. Dansare och musikanter från Enköpings Folkdansgille visade hur drängar och pigor i Uppland förr i tiden dansade runt midsommarstången. Agneta Södersten berättade trevligt om de olika danserna, som till exempel ”Fröken Chick från Björklinge”, ”Tyska Polskan från Viksta” och ”Schottis från Husby Sjutolft”, allt dansat till medryckande musik från Rolf Solblads och Ann-Britt Lindgrens fioler.

Stefan Löfgren ledde dansen runt majstången – ett uppdrag som han haft under de senaste 20 åren och alltid skött till allas glädje. För detta fick Stefan förra året Hembygdsföreningens stipendium till Inger Carlssons Minne. Men varför heter det ”majstång” när vi reser den i juni? Seden att resa en lövad stång och dansa runt den lärde vi oss av tyska invandrare där man redan på 1300-talet reste en ”majstång” att dansa runt – stången ”majades”, alltså smyckades, med blommor och grönskande löv.

I övrigt hade arrangörerna ordnat med korv och glassförsäljning och över Härledgårdens tun spreds en behaglig doft av nybryggt kaffe och fikabröd. De barn och vuxna som ville kunde gå en tipsrunda och gissa hur mycket de båda ankor väger som gick och pickade i en bur. En riktig fest för hela familjen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om