Kerstin Rekestad 1922-2025

För sitt arbete fick Kerstin Rekestad ta emot en guldmedalj ur dåvarande landshövding Ingemar Mundebos hand år 1984.

För sitt arbete fick Kerstin Rekestad ta emot en guldmedalj ur dåvarande landshövding Ingemar Mundebos hand år 1984.

Foto: unknown

Minnesord2025-02-20 05:00

Kerstin Rekestad, Wängsta Gård, Hjälsta är närmast sörjd av sin stora familj.
Med sorg i hjärtat tar vi emot budet att vår hedersmedlem lämnat oss vid 102 års ålder.

Vi känner vördnad och tacksamhet inför allt som Kerstin Rekestad har gjort för Lagundabygden. Vi minns henne som mångkunnig, drivkraftig och älskvärd. Som kulturbärare och tempeltjänare i Svenska kyrkan i mer än 60 år. Vi minns med glädje Kerstins engagemang i vår förening och hennes arbete med att skapa Lagundaklänningen.

Det var under hembygdsföreningens första år på 1970-talet som Kerstins idé om en folkdräkt i Lagundabygden föddes. En handfull kvinnor forskade och hittade en klänning från 1850 på Nordiska museet, som Greta Stina Andersdotter i Eneby, Hjälsta burit. Kvinnorna med Kerstin i spetsen, rekonstruerade bygdens folkliga modedräkt, i dagligt tal kallad Lagundaklänningen. För sitt arbete fick Kerstin ta emot en guldmedalj ur dåvarande landshövding Ingemar Mundebos hand år 1984.

I Mickelsmässutställningen 2023 hedrade hembygdsföreningen arbetet med klänningen och i en ny film berättar Kerstin engagerat och levande om Lagundaklänningens tillkomst. Filmen finns kvar och Kerstins arbete lever vidare. Kvinnor fortsätter sy upp klänningen i sitt svartbruna ylletyg med violetta blommor och för Kerstins arbete vidare till nya generationer 

Första gången jag intervjuade Kerstin var 1978, om just Lagundaklänningen. Sedan dess har det blivit många sidor i bl a Enköpingsposten om hennes aktiva föreningsliv med föredrag och kaffekorg vid slåttergille i Holm. Hennes stora engagemang som kyrkvärd i Hjälsta kyrka, i kyrkliga syföreningen och jularnas populära syföreningsauktioner. Vid 90 års ålder arbetade hon som volontär på äldreboendet Liljegården och var kyrkvärd på söndagsmässan i kyrkan.

Hon öppnade sitt hem för invandrarkvinnor från Botkyrka folkhögskola, bakade, sydde, fixade i trädgården, drev Bed and breakfast, bloggade i villans datarum, tillverkade grytlappar i lappteknik i syrummet, gjorde fantasifulla ge-bort-kort i kortrummet och vävde husets mattor och gardiner i vävrummet. 

Kerstin kunde verkligen konsten ”Att vara glad åt dagen.” Ett livsmotto hon lärt mig att leva efter. Tack Kerstin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!