Bo var under de sista decennierna av 1900-talet en aktiv Enköpingsprofil i flera sammanhang. Vi är många som minns Bo för hans stora sociala och kulturella engagemang.
Bo föddes i Skellefteå men han växte upp i Stockholm och Sundsvall. Sina norrländska rötter framhöll han gärna. Han träffade under studier i Uppsala hustrun Birgit från Alnön, hon avled 1995. Båda blev lärare och fick sina första tjänster i Vilhelmina. Där lärde Bosse känna företrädare för SKKF - Sveriges kronotorpare- och kolonistförbund, som väckte hans sociala engagemang och forskningsintresse. Förbundets medlemmar i övre Norrland fick i början av 1900-talet små jordlotter upplåta av staten, ”Kronan”. Där kunde de uppföra enkla torp. Försörjningen i övrigt var skogsarbete. Den lagliga formen för upplåtelserna blev oklar vilket ledde till tvister och i några fall till vräkningar. Inte bara Bo Malmberg upprördes av myndigheternas behandling. Tillsammans med bl.a. Sara Lidman gav han 1975 ut boken ”Kronotorpens folk: en dokumentation” på LT:s förlag.
Till Enköping kom Bo och Birgit som lärare på 1970-talet. Bo engagerade sig i den kristna socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Han tillhörde även EFS-församlingen i Fannakyrkan. Hans historiska forskningsintresse förde honom till det lokala Arbetarrörelsens arkiv. Bo upptäckte i detta dokument som arkivets grundare Karl August Karlsson gjort om bland annat socialistprästen H F Spak. Bo tillsammans med Gunnel Eriksson gav 1978 ut boken ”Den tidiga arbetarrörelsen i Enköping och pastor Spak”. Det väckte ett intresse för denne märklige statskyrkopräst som 1908 som den förste i sitt stånd anslöt sig till arbetarrörelsen. Det ledde bl.a. till att en av stadens parker nu bär pastorns namn. I Spakparken har ett 20-tal möten hållits med Bo Malmberg och pastorns dotter Ida Spak som inspiratörer.
Bo Malmberg engagerade sig även i Enköpings lokala kulturarv såsom hällristningarna och runstenarna bl.a. tillsammans med Håkan Wall. De utarbetade undervisnings- och informationsmaterial för skolor, föreningar och övriga intresserade.
Vi som kom nära och lärde känna denne norrländske idealist och brinnande eldsjäl imponerades av hans förmåga att förmedla i tal och skrift sin omtanke och känsla för utsatta personer och ändamål.