Bengt Palm 1935-2024

Minnesord2024-09-22 05:00

Bengt Palm föddes 1935. Han bodde vid sin bortgång i Enköping. Närmast sörjande är faster Margareta med familj samt vännen Inger. Bengt Palm levde ett långt och innehållsrikt liv. Han föddes i Trönö prästgård i Hälsingland där även Nathan Söderblom en gång hade fötts. Tvillingbror Olle och Bengt var 11 år gamla när fadern blev kyrkoherde i Veckholms kyrka, som av sedermera ärkebiskopen Nathan Söderblom benämndes ”Trögdens domkyrka”. Efter avlagd realexamen fortsatte Bengt i gymnasiet och tog studenten, vilket senare ledde honom till militärtjänstgöring vid P 10 i Strängnäs. Bengt var även chef för FN-detachementet i Sharm el Sheikh i Egypten och tjänstgjorde i Libanon och Gaza samt på Cypern varefter han återvände till Sverige för att senare bli rektor vid Hovsjöskolan i Södertälje.

Bengt tillbringade fritiden i den lilla stugan i Vallby söder om Enköping som blev den oas där han odlade sina många blommor och grönsaker. Förutom biologi hyste Bengt ett särskilt intresse för samhällsfrågor och han debatterade gärna FN:s roll runtom i världen. Han uttryckte sin frustration och besvikelse över att FN inte lyckades åstadkomma fred i Mellanöstern. 

I Veckholms kyrka finns kvarlevorna efter den mäktiga Ebba Brahe som under 1600-talet bodde på närbelägna Ekholmens slott. Bengt Palm gav en stor donation till ett pågående projekt som innebär att Ebba Brahes mycket praktfulla och unika ytterkista lyfts upp i kyrkan och efter konservering och renovering sätts i en glasmonter. Allmänheten ges härigenom möjlighet att beskåda en av Sveriges mest kända kvinnors paradkista som tillverkades under stormaktstiden. Bengt var en drivande kraft i projektet och vi blev djupt imponerade av hans engagemang.

Bengt Palm var även en vän av Trögden, dvs den halvö sydost om Enköping där Veckholm ligger. Han gav Veckholms Hembygdsförening en mycket generös donation för att möjliggöra färdigställandet av ett hembygdsmuseum i Veckholms gamla prästgård som sedan slutet av 1940-talet är hembygdsgård.

Vi som hade förmånen att lära känna Bengt minns med tacksamhet hans generositet och hur han bidrog till att påminna om Trögdens historia. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!