Miljökämpe vill göra skillnad

Isabelle Tibbelin från Enköping vill omvandla miljöbovar till miljöaktörer. I november deltar hon i FN:s klimatkonferens i Tyskland.

19 oktober 2017 08:00

Över en cappuccino på sitt favoritfik i Uppsala berättar Enköpingsbördiga Isabelle Tibbelin att hon alltid haft ett miljöintresse, och det märks. Miljö- och hållbarhetsfrågor genomsyrar det mesta hon pratar om och fastän andra ämnen berörs är samtalet snart tillbaka till miljöfrågor.

– Jag har alltid varit medveten om de hot mot miljön som funnits och har försökt minska mitt eget avtryck på miljön genom att cykla, använda kollektivtrafik och källsortera, säger hon.

Isabelle Tibbelin har alltid gillat full fart och att röra på sig. Under sin uppväxt i Munksundet spelade hon handboll i Enköpingslaget, EHF, fotboll i Enköpings SK, dansade i gruppen Streetfeet och tog sånglektioner. Som 16-åring började hon dessutom jobba på Coop vid sidan om skolan.

För en person som vill lämna ett så litet avtryck på miljön som möjligt kan det låta motsägelsefullt att flyga till en annan världsdel för att inse att det hon själv bidrar med inte är tillräckligt. Men det var så det gick till för Isabelle Tibbelin när hon åkte till Singapore för en utbytestermin våren 2016.

– Att bo i Singapore var som att bo i framtiden, säger hon med ett skratt.

Det visar sig att hon inte skämtar utan hon syftar på en framtid som är möjlig ur miljö- och hållbarhetssynpunkt. Under sin tid som utbytesstudent väcktes en tanke hos henne om att det som var möjligt i Singapore också borde vara möjligt på andra ställen.

– Det var där som mitt miljöintresse vaknade på allvar. Det var så häftigt att se hur miljö- och hållbarhetsfrågor prioriterades där och hur det påverkade samhället, berättar Isabelle Tibbelin ivrigt.

Samtidigt som Isabelle Tibbelins miljöintresse vaknade fick hon också upp ögonen för hur miljöförstörelse kan se ut i verkligheten. Med Singapore som utgångspunkt gjorde hon flera resor i Sydostasien, men upplevelserna blev inte alltid vad hon hade hoppats på.

– I Thailand snorklade jag bland döda koraller och vissa delar av Vietnam var så nedskräpade att det nästan förstörde upplevelsen. Då insåg jag att något måste ändras, säger Isabelle Tibbelin med eftertryck.

Hon kom tillbaka till Sverige med nya tankar och idéer. I stället för att känna hopplöshet kände hon sig optimistisk och frågade sig vad hon som privatperson kunde göra. Svaret kom när hon via en podcast, Miljöpodden, fick tips om ungdomsorganisationen PUSH Sverige. En internetbaserad plattform som bland annat sammanför organisationer och olika ungdomsgrupper som har ambitionen att arbeta för en hållbar värld. Isabelle Tibbelin gick med och är nu en av sju medlemmar från plattformen som åker till Bonn i Tyskland på FN:s klimatkonferens i november. Alla brinner för olika frågor och har olika bakgrunder, och på så sätt kompletterar de varann. Isabelle Tibbelin låter övertygad när hon med eftertryck säger:

– Olikheterna gör oss starkare som team.

Hösten är fullspäckad. Utöver studier och extrajobb försöker hon klämma in längre vandringar i skogen eller ett yogapass. Samtidigt förbereder hon sig inför klimatkonferensen genom regelbundna Skype-möten med de andra deltagarna och genom att hon läser in sig på sin hjärtefråga. För Isabelle Tibbelin handlar den om att hon tror på att omvandla miljöbovar till miljöaktörer. Det är nämligen genom privata företag och finansbranschen hon hoppas kunna göra skillnad på lång sikt. På så sätt får hon även användning av sina studier i miljöekonomi.

Ambitioner saknas verkligen inte hos 23-åringen, men det räcker inte. Ambitioner måste även förverkligas, slår Isabelle Tibbelin fast.

– Det är en utmaning, men hade det varit för lätt hade det redan varit gjort, säger hon.

Isabelle Tibbelin

Ålder: Fyller 24 år den 29 oktober.

Bor: I Uppsala sen januari 2014.

Studier: Miljöekonomi och företagsledning på Sveriges lantbruksuniversitet.

Om tio år: ”Då jobbar jag med miljöfrågor i finansbranschen eller med hållbarhetsfrågor i ett större företag.”

Äter: Enbart vegetariskt sen 1,5 år tillbaka.

Ser fram emot: ”Att åka till Köpenhamn och hälsa på kompisar och snö så jag kan åka skidor.”

Aktuell: Deltar i FN:s klimatkonferens i Bonn den 6–17 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!