Holger stängde som värsta hockeybacken

Sven-Åke Haglund träffar sin gamle bekanting Holger vid frysdisken i Grillby Livs. Holger har som vanligt synpunkter på det mesta.

Krönika2019-11-29 10:00

Holger dök upp från ostcharken, gensköt mig vid frysdisken och tog snabbt till orda:

– Har du hört historien om den nye busschauffören som fick beröm för att han så snabbt fått tidtabellen att hålla?

Nja, tror inte det, sa jag och försökte passera förbi Holger i riktning hyllan med marmelad.

– Jo, efter en vecka kallades chauffören in till chefen som berättade att det kommit mängder med klagomål från passagerare som bussen bara hade åkt förbi.

Som den värsta ishockeyback stängde Holger min väg, och fortsatte berättelsen utan dröjsmål:

– Jaha, sa den duktige chauffören. Ska jag stanna vid stolparna, ja, då kommer aldrig tidtabellen att hålla!

Holger skrattade så att allt annat i Grillby Livs tystnade och stannade upp. 

– Förstår du liknelsen, om tågen stannade i Grillby skulle tidtabellen aldrig hålla. Roligt, va?

Men Holger, det ä knappast därför som tågen åker förbi, försökte jag, men hann inte längre. Holger hade fyllt lungorna: 

– Alltså, Banverket, Trafikverket, Tågverket eller vad det nu heter, ska bygga fler järnvägar. Nå´n för 400 kilometer i timmen och en ny mellan Enköping och Uppsala.

Förgäves försökte jag komma loss, men Holger hade naglat fast mig:

– Vore det inte bäst att tågen stannar vid de järnvägsstationer som redan finns innan man börjar lägga nya spår?

Tror inte riktigt att det här går att jämföra, försökte jag. Trafikverket tycker väl att det är för litet med folk här, att det blir för dyrt att bygga ny perrong och allt som behö …

– Se dej omkring, ända bort mot Skolsta och Örsundsbro, om du klarar det, och hela Trögdshalvön åt andra hållet, plus riktning väster och öster. Säkert sex tusen människor som alla vill åka tåg.

Hur vet du det, frågade jag som aldrig, aldrig lär mig att man inte ska ställa följdfrågor som uppmanar Holger till nya tag:

– Några gnällspikar finns det förstås. Dom som tror att världens undergång drabbar Grillby om tåg från metropoler som Stockholm, Enköping och Västerås släpper av sin halvt eller helt kriminella last mitt i idyllen.

Holger, ursäkta mig, men nu tror jag nog ändå du överdriver. Trafikverket har säkert gjort en analys om befolkningsunderlag och ekonomi som resulterat i att varken du eller jag får uppleva tågstopp i Grillby.

– Tala för dig själv du. Jag ska hem och ringa Greta. Miljö, förstår du Haglund. Miljö. Det är sånt Greta jobbar med. Har du hört talas om henne?

Lyckades till slut fly fältet med hälsan i behåll även om hustrun såg något undrande ut när jag väl kommit hem: ”Bikarbonat, du skulle ju köpa marmelad”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!