Jag säger som Greta; Lyssna på forskarna. I veckan rapporterade Ekot att risken för hjärt- och kärlsjukdomar är mellan tre och sju procent större för den som varje vecka äter två portioner med rött kött, processat kött eller fågel. Forskare på ett universitet i Chicago har följt närmare 30 000 personer i tre årtionden och kommit fram till detta. Livsmedelsverket rekommendationer följer samma linje; ät mindre kött. För köttälskaren går det förstås att vända och vrida på detta. Hur mycket är mindre? Vilken typ av kött är farligast? Hur lever dessa i forskningen studerade människor, kan resultaten bero på annat än deras köttkonsumtion? Visst, frågorna kan vara befogade men ändå, kanske det är dags att dra ner nu om inte för miljöns skull så för den egna hälsan.
Maria Larsdotter är familjeredaktör och helvegetarian.
Att göra i dag
1) Kortfilmfestival. Oscarsnominerade filmer visas på Fyrisbiografen kl 14.
2) Frimodiga fruntimmer förändrar. En jubileumsutställning om och av Föreningen för kvinnors historia. Eriksbergsbiblioteket kl 13.
3) Äventyr i naturen. STF Tillsammans är en friluftsgrupp för naturovana tjejer med fokus på att vistas utomhus. Sunnerstabacken, kl 10.30.
Hummus på gula ärtor
4 portioner. 1,2 liter kokta gula ärtor (ca 500 g torkade) ca 1 dl kokvatten, 1,5 dl olivolja, 0,5 liter nässlor, 1 citron, saften, 1 vitlöksklyfta, 1,5 tsk spiskummin, 1,5 tsk mald koriander, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk chilipulver, 0,5 tsk sesamolja, salt. Kör alla ingredienser i en mixer. Servera med blandade ugnsrostade rotfrukter, uppskurna grönsaker och bröd. Vegomagasinet.se