Garagets ägare, Björn Torninger, höll just på att ta in en bil, varför vi började med kaffe i trevligt sällskap. Efter en stunds fotografering kom Björn och berättade både om sin och företagets historia och verksamhet. Namnet kommer från gatukökskedjan Mels drive-in som förekommer i den klassiska raggarfilmen ”American Graffiti” (Sista natten med gänget) från 1973.
Björn har en bakgrund som bilmekaniker och maskinreparatör. Innan han och hans fru Elisabeth startade företaget, som från början hette Old Classic Cars, i Fjärdhundra 2013, hyrde de ut bilar i Täby. En sådan verksamhet kräver att ett mycket stort kapital binds i fordonsparken, medan vinsten blir marginell. För att sälja bilar på kommission behövs däremot bara en bra lokal, medan bilägarna själva står för kapitalet. De flesta säljare är privatpersoner, bland annat dödsbon, men även mindre bilföretag som inte själva har kapacitet att ta hand om inbytesbilar. För närvarande finns knappt 40 bilar i prisspannet 100 000 kronor till över en miljon och värda tillsammans cirka 14 miljoner i den 1 300 kvadratmeter stora utställningshallen i Enköping, dit man flyttade 2016. Här finns även ett café som successivt blivit en allt viktigare del av verksamheten.
Företaget tar ut en mindre lokalhyra samt en andel av försäljningsbeloppet av säljaren. Detta har visat sig fungera väl och omsättningen är ganska god, särskilt i en högkonjunktur som nu. På senare tid har emellertid kreditbegränsningarna dämpat verksamheten något. Annars är sommarmånaderna, maj till augusti, den mest aktiva tiden på året.
När en bil tas in, provkörs den först och kontrolleras noga. Alla fel och eventuella skador noteras. Bilarna är ju 30–80 år gamla och aldrig helt felfria. Därefter tvättas bilen och snyggas till samt fotograferas med Mel’s garages logotype i bakgrunden. All annonsering med många fotografier sker sedan på Internet, bland annat på Facebook. Köparna finns i hela Europa. Detta kräver en hel del tungrodd byråkrati vid exporten för att säkerställa att bilen verkligen kan tas bort ur det svenska registret.
Gammalbilshobbyn är mycket omfattande i Sverige, inte minst i Stockholm. Hobbyn omsätter också stora belopp, varför ett ROT-avdrag skulle kunna göra stor nytta och sannolikt var lönsamt även för staten.
Björn fick en varm applåd efter sitt anförande men ett stort tack ska även gå till Jan-Olov Andersson som ordnat besöket. Därefter var det dags för rundvandring bland alla vackra åk, mest amerikanska.